Forening advarer: Dødeligt giftig plante breder sig

Landboforening advarer mod en giftig plante, der spreder sig på marker.

Udgivet Opdateret

Planten pigæble er både hallucinerende og dødeligt giftig. Derfor advarer landboforeningen Agri Nord på Facebook om, at planten ser ud til at brede sig.

Agri Nord opfordrer landmænd til at grave planten op, hvis de finder den på marken.

– Pas på disse planter! De er giftige og dødelige! Normalt er de ualmindelige i den danske natur, men det ser ud til, at de nu breder sig, skriver Agri Nord.

Heldigvis er det dog sjældent, at personer bliver forgiftet ved at indtage pigæble ved et uheld. Der er dog tilfælde af forgiftning, fordi personer har indtaget den på grund af dens hallucinerende eller medicinske egenskaber. Alle dele af planten er giftig.

Pigæble lugter meget dårligt, hvis man knækker eller skader dele af den.

Agri Nord understreger, at landmænd bør undgå pigæble på markerne.

– Hvis du finder planten i marken skal du helst grave den op og fjerne. Den må ikke blive i marken. Giften forsvinder ikke ved tørring og ensilering, advarer Agri Nord.

Pigæble bruges også som prydplante i haver, og man kan sagtens have den i haven – hvis man da er komfortabel med at have en dødeligt giftig plante i haven, og tager sine forholdsregler i forhold til for eksempel børn.

Det skriver Giftlinjen om pigæble

Hele planten er meget giftig, specielt frøene, bladene og blomsterne. Den indeholder hyoskyamin, atropin, skopolamin samt lignende alkaloider. Alvorlige forgiftninger er set ved medicinsk anvendelse, eller når plantens virkning er afprøvet ved eksperimenter (`misbrug`). Forgiftninger ved ulykkestilfælde er sjældne. Indtagelse af plantedele eller evt. sutning på blomsterne (nektar) kan være risikabelt for børn.

Symptomerne på forgiftning af pigæble er er mundtørhed, tørst, ansigtsrødmen, hjertebanken, opkastninger og svimmelhed. Desuden pupiludvidelse med synsforstyrrelser samt feber, uro og forvirring. I alvorlige tilfælde kramper og bevidstløshed.

Kilde: Giftlinjen

Planten vokser frit i den danske natur især omkring bebyggelse og ved affaldspladser.

Powered by Labrador CMS