Forening: Bring afgiften på sodavand tilbage

Udgivet Opdateret

Diabetesforeningen mener, at sodavandsafgiften bør genindføres

Sodavandsafgiften, som de danske politikere fjernede for et år siden, bør genindføres. Det mener Diabetesforeningen, efter det er kommet frem, at afgiftsfjernelsen ikke har bremset grænsehandlen, som ellers var argumentet for indgrebet.

»Sodavand er en af de mest usunde og overflødige fødevarer. Det er uforståeligt, at der kan være politisk opbakning til at sikre børn adgang til kæmpestore sodavand med halvanden liter for en flad tier. Det bør stoppes, og derfor skal politikerne lære af fejlene og genindføre afgifterne på sodavand,« siger Henrik Nedergaard, der er administrerende direktør i Diabetesforeningen, i en skriftlig kommentar.

Tal fra DRs Undersøgende Databaseredaktion viser, at der i 2014 blev solgt højst 38 millioner liter sodavand mere i Danmark end i 2013. Politikerne havde ellers regnet med, at salget ville stige med 100 millioner. De 60 millioner liter skulle komme direkte fra grænsehandlen, mens de sidste 40 millioner liter skulle komme, fordi danskerne generelt ville drikke mere sodavand, fordi det blev billigere. Mange af de tyske grænsebutikker oplyser, at salget af sodavand til danskerne steg markant sidste år.

»Med de nye tal er det ærlig talt svært at se argumenter for, at samfundet ikke bruger sine værktøjer – afgiftspolitikken til gavn for folkesundheden, når det kommer til sodavand. Politikerne er løbet tør for argumenter for at eksperimentere med folkesundheden,« siger Henrik Nedergaard.

Powered by Labrador CMS