Foreslår elektroniske nummerplader til droner

Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Brugen af droner vokser i Danmark og giver i fremtiden nye muligheder for erhvervslivet. For at gøre det lettere og mere sikkert at bruge dronerne for både erhvervsdrivende og private foreslår ny rapport, at Folketinget indfører mere præcise regler for flyvningen med de små elektroniske tingester, oplyser Transportministeriet i en pressemeddelelse.

Rapporten rummer forslag til registrering og elektronisk identifikation, der skal være en slags »nummerplader« på dronerne.

Konkret foreslår rapporten, at der kommer et droneregister, som politiet og Trafikstyrelsen kan bruge til at håndhæve reglerne og højne sikkerheden omkring droneflyvningerne. Registeret skal omfatte navne på ejerne og navne på indehavere af dronebeviser.

Forslagene i rapporten skal ifølge transportminister Magnus Heunicke (S) ses i lyset af, at EU-Kommissionen har forudsagt, at droneteknologien kan give 150.000 nye job og en omsætning på omkring 112,5 milliarder kroner frem mod 2050. Ved at være foregangsland kan danske virksomheder få en stor andel i den udvikling, mener ministeren.

»Droner kan blive et fantastisk hjælpemiddel for mange erhverv,« siger han i pressemeddelelsen, hvor han peger på, at dronerne allerede bruges i landbruget.

»Landbruget bruger allerede droner til at afdække behovet for sprøjtemidler lokalt på den enkelte mark. Det er en gevinst for miljøet, og også dyrelivet kan skånes i høsttiden med hjælp af droner,« siger han.

Rapporten foreslår netop, at ønsker fra erhvervslivet om lettere adgang til brugen af droner skal imødekommes. Samtidig skal hobbybrugere have enklere rammer for at bruge de helt små »legetøjsdroner«.

Rapporten peger på, at der bør indføres en bagatelgrænse i loven, så droner under 250 gram undtages for regulering. Brugen af små legetøjs- og hobbydroner er i dag underlagt lovgivning, så det faktisk er ulovligt at bruge dem udendørs i parker og bymæssig bebyggelse, oplyser Transportministeriet.

For større droner op til 25 kg, foreslår rapporten, at der indføres forskellige dronebeviser til brugerne.

Hvis anbefalingerne følges, vil det kræve ændringer i luftfartsloven. Regeringen kan tidligst fremsætte et forslag om en ændring i loven til efteråret.

Powered by Labrador CMS