Forsker: Drop hellere franskbrødet end osten

ARKIVFOTO af overvægtig mand- – Se RB 12/3 2015 06.15. Flere af os spiser stadig for usundt. Derfor skal vi diskutere vores spisevaner, mener Dan Jørgensen. (Foto: PAUL ELLIS/Scanpix 2015)
Udgivet Opdateret

Danskerne skal hellere skære ned på lyst brød, slik og sodavand frem for at undgå den fede ost, smørret og pølsen.

Det mener lektor ved Institut for Fødevarer og Sundhed Tine Tholstrup. Hun har forsket i mættet fedt, og hun er uenig i, at danskerne spiser for meget af netop den fedttype, sådan som det ellers konkluderes i en undersøgelse af danskernes kostvaner, som DTU Fødevareinstituttet står bag.

Undersøgelsen siger, at indholdet af mættet fedt i danskernes kost er 50 procent højere end anbefalet, og at kun tre procent af befolkningen har et sundt indtag af mættet fedt. Men Tine Tholstrup mener ikke, det er alarmerende, at danskerne får omkring 15 energiprocent fra mættet fedt.

»Der er efterhånden ingen evidens for, at det mættede fedt er så skadeligt. Jeg kan godt se, at det er et paradoks, fordi mættet fedt øger kolesterol noget, men det øger ikke risikoen for blodpropdannelse. Det, at det øger kolesterol, har ikke givet sig udslag i, at folk har øget risiko for hjertekarsygdomme i de sidste mange store undersøgelser,« siger hun.

DTU Fødevareinstituttet anbefaler ellers, at danskerne begrænser deres forbrug af fuldfede oste, smør og kød for at leve op til anbefalingerne fra Fødevarestyrelsen. Men tre skiver fed skiveost om dagen er ifølge forskeren ikke usundt.

»Jeg har undersøgt fast ost, og du kan spise 150 gram 45 procents ost om dagen, uden at dit kolesterol overhovedet stiger. Det falder i forhold til, hvis du ikke spiser ost,« siger Tine Tholstrup.

Hun understreger dog, at man skal være forsigtig, hvis man har forhøjet kolesteroltal, og hun anbefaler ikke, at man går ud og spiser mere mættet fedt.

»Men jeg synes ikke, det er særlig aktuelt at se på mættet fedt generelt, når man ved, at sukker og hvidt brød er mere skadeligt,« siger hun.

DTU Fødevareinstituttets undersøgelse af danskernes kostvaner har givet anledning til, at fødevareminister Dan Jørgensen (S) vil fokusere mere på det mættede fedt i ministeriets indsatser for at forbedre danskernes sundhed.

»Det er vigtigt hele tiden at holde vores store indsats op imod, hvad der findes af konkret viden. Noget tyder på, at et af de største problemer er, at der bliver indtaget for meget mættet fedt. Det skal vi selvfølgelig fokusere på,« siger han.

»Der er mennesker, som desværre dør af forkerte kostvaner, og mange oplever alvorlige helbredsmæssige konsekvenser. Så der skal handling til. Det er for en stor del noget, der ligger hos den enkelte forbruger, men der er også mange ting, vi kan gøre politisk,« siger fødevareministeren.

Han har blandt andet nedsat en tænketank, som snart kommer med såkaldte måltidsråd. Rammerne om et måltid har nemlig betydning for, hvad vi putter i munden, lyder det.

Ud over det mættede fedt, viser undersøgelsen af danskernes kostvaner, at danskerne fortsat spiser for meget salt og for meget sukker. Halvdelen af de 4-14-årige og hver tredje voksen spiser for meget sukker.

På den lyse side spiser danskerne flere grøntsager end tidligere og en hel del mere fisk.

Den nationale undersøgelse af danskernes kostvaner baserer sig på svar fra 3.946 personer i alderen 4-75 år. Svarene er indhentet i 2011-2013.

Powered by Labrador CMS