Forskere: Der kan slækkes på to-meters krav

Regel om eksempelvis halvanden meters afstand vil have minimal betydning for smitterisiko, lyder det.

Ifølge virusforskere kan der på eksempelvis restauranter godt være mindre end to meters afstand mellem bordene, uden at det nødvendigvis gør smitterisikoen meget større. KLIK og se, hvilke elementer genåbningen hviler på. (Arkivfoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix
Ifølge virusforskere kan der på eksempelvis restauranter godt være mindre end to meters afstand mellem bordene, uden at det nødvendigvis gør smitterisikoen meget større. KLIK og se, hvilke elementer genåbningen hviler på. (Arkivfoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix
Udgivet Opdateret

En fysisk afstand på to meter mellem mennesker har været det gældende princip under coronakrisen.

Men mindre afstand, eksempelvis halvanden meter, vil have minimal effekt på smitterisikoen, siger virusforskere.

Til gengæld vil det have stor betydning for, om restauranter og skoler kan få gang i hjulene igen under genåbningens fase 2.

I galleriet ovenfor kan du se, hvilke fem vigtige elementer genåbningen hviler på.

Søren Riis Paludan, virusforsker på Aarhus Universitet, understreger, at der naturligvis er en sammenhæng mellem afstand og smitte.

– Men jeg synes faktisk godt, man kunne overveje at sige halvanden meter. Det ville gøre en stor forskel i forhold til åbning og nok minimal betydning i forhold til smitte, skriver han i en sms til Ritzau.

Myndighederne er i gang med at finde ud af, hvordan de præcise retningslinjer skal være for de dele af landet, der må åbne i genåbningens fase 2.

Fase 2

Danmark påbegynder mandag den 11. maj fase 2 af genåbningen af landet efter coronakrisen.

Butikker, storcentre og udendørs idræt får lov at åbne på dagen under gældende regler for forsamlingsforbuddet på over 10 personer.

Fra 18. maj kan blandt andet restauranter, caféer og skolens ældste årgange komme i gang igen.

Christian Wejse er lektor og forsker på Aarhus Universitet, hvor han beskæftiger sig med global sundhed og infektionssygdomme.

Desuden er han afdelingslæge på Aarhus Universitetshospital.

Han siger, at de to meters afstand formentlig er besluttet ud fra et forsigtighedsprincip.

– Alt andet lige stiger sandsynligheden for smitte, jo tættere man kommer på hinanden. Men jeg vil tro, at der til praktiske formål næppe er den store forskel på, om du har to eller en meters afstand, siger Christian Wejse.

Bakker op

Jens Lundgren, professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet, tilslutter sig holdningen.

De to meter, der gælder i Danmark, er formentlig sat ud fra et forsigtighedsprincip, siger han.

– Men jeg tror, det kommer til at ændre sig.

I Norge opererer man med en meters afstand. Det har blandt andet restaurationsbranchen efterlyst skulle være det gældende, når restauranterne igen kan åbne for gæster fra den 18. maj.

Coronavirus i Danmark

Sygdommen kom officielt til Danmark den 27. februar 2020. Jakob Tage Ramlyng, ansat ved TV2, fik æren af at være den første person, der officielt blev ramt af coronavirus covid-19 (tidligere 2019-nCoV), og han blev den 5. marts også den førte dansker, der officielt slap af med sygdommen igen.

Powered by Labrador CMS