Forslag møder modstand: Regering vil ændre ved køreprøven

Lange ventetider på køreprøver skal barberes, men kørelærere og Dansk Industri er ikke enige om hvordan.

Dansk Kørelærer-Union er bekymret over udsigten til privatiserede køreprøver. Foto: Morten Germund/Scanpix
Udgivet Opdateret

Lange ventetider på køreprøver irriterer både kørelærere, private og transportbranchen, og det har fået Venstre til at foreslå, at man beslutter at privatisere køreprøver i fremtiden.

Men der er ikke enighed om, hvorvidt det at privatisere køreprøver, er en god løsning.

I Dansk Kørelærer-Union advarer man om, at der kan gå priskonkurrence i køreprøverne. Hvilket i sidste ende rammer trafiksikkerheden, mener formand René Arnt.

I stedet for at privatisere køreprøver har kørelærerne foreslået politikerne, at opgaven flyttes væk fra politiet og over i Transportministeriet, hvor det skal sortere under Færdselsstyrelsen.

Her skal der ansættes det antal motorsagkyndige, der er behov for, så man undgår de urimelige ventetider, køreelever i dag kan opleve.

– Nogle steder er det så slemt, at der slet ikke er ledige tider før om nogle måneder. Nogle vil ikke vente, og derfor rejser de til Bornholm, Lolland-Falster eller Fyn, siger formand René Arnt.

Går ud over transportbranchen

Også i Dansk Industri er man opmærksom på de lange ventetider, der i stor stil går ud over transportbranchen, hvor der er flaskehalse for uddannelse af chauffører.

Men her er man ikke bange for, at regeringen vil privatisere køreprøver.

Ifølge branchedirektør Michael Svane har man både i Tyskland og Frankrig lavet samme øvelse med succes.

– Der er en række andre lande, hvor man har gået samme vej, siger han.

Ifølge Michael Svane vil en privatisering også kunne give fordele, frem for det beholdes i det offentlige.

– Hvis en privatoperatør kommer til, så kan vi, i modsætning til hvad man gør i dag, også lave prøver i weekender, siger han.

Regeringen lægger med deres forslag op til, at Færdselsstyrelsen fra 1. januar 2019 skal overtage opgaven fra Rigspolitiet.

Færdselsstyrelsen skal autorisere motorsagkyndige, så kvaliteten sikres. Det kan ske, som da man flyttede synet af motorkøretøjer fra politiet til private synshaller.

Ud over at få nedsat de lange ventetider skal forslaget aflaste Rigspolitiet, lyder oplægget fra regeringen.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS