Frygter stor gæld

Langt de fleste mindre virksomheder siger nej tak til tilbud om at udsætte betalingen af energiregninger

Udgivet Opdateret

Det skulle være en hjælpende hånd til borgere og virksomheder, der er presset at højere priser på både el, gas og fjernvarme.

Men det er tilsyneladende forsvindende få af landets små og mellemstore virksomheder, der har planer om at udnytte det energilån, som et bredt flertal i Folketinget vedtog i september.

18.000 virksomheder

Det viser en analyse foretaget af SMV Danmark, der repræsenterer 18.000 mindre virksomheder.

- Interessen er bemærkelsesværdigt lav, konstaterer Martin Kyed, der er cheføkonom hos SMV Danmark.

Lånet gør det muligt at udskyde en del af betalingen af el-, gas- og fjernvarmeregningerne til senere.

Kun 0,6 procent af de virksomheder, der deltager i undersøgelsen, er klar til at tage imod lånet. 97 procent siger klart nej tak.

4,4 procent

Resten ved endnu ikke, om de vil gøre brug af tilbuddet.

Årsagen til den lave tilslutning er ifølge analysen blandt andet, at virksomhederne er bekymrede for at stifte stor gæld. Og så mener en stor del af virksomhederne, at renten er for høj.

Renten på lånet er fastsat til 4,4 procent. Men derudover er betingelserne for lånet uklare, påpeger Martin Kyed.

Det er nemlig ikke fastsat, hvad de årlige gebyrer for lånet bliver.

Gebyrerne vil afhænge af, hvor mange der optager lånet, og dermed hvor mange virksomheder omkostningerne ved låneordningen skal fordeles på, forklarer cheføkonomen.

- Derfor er det usikkert, om vi kan anbefale virksomhederne at tage det her lån, siger han.

Små virksomheder frygter gæld. Derfor vil de ikke udskyde regningen.
Små virksomheder frygter gæld. Derfor vil de ikke udskyde regningen.

GODE EKSEMPLER PÅ ENERGIFORBEDRINGER

• Hvis man udskifter gamle to-lags termovinduer til nye A-mærkede vinduer, vil man i et gennemsnitshus med naturgas årligt kunne spare ca. 6.000 kroner om året. 

Hvis ens hus opvarmes ved en varmepumpe kan man spare ca. 2.500 om året.

• Hvis man isolerer på loftet, så man går fra 100 mm til 300 mm isolering, vil man kunne spare ca. 3.500 kroner om året, hvis ens hus opvarmes med naturgas. Hvis ens hus opvarmes ved en varmepumpe kan man spare cirka 1.400 om året.

• Hvis man isolerer en hulmur der tidligere indeholdt gammel leca-isolering, der er faldet sammen, kan man spare 3.300 kroner, mens der er hele 13.800 at hente om året på gasregningen hvis hulmuren tidligere var uden isolering. I et tilsvarende hus opvarmet ved varmepumpe kan man hente op til 5.500 kr.

• *Besparelserne afhænger af husets størrelse, stand og forsyningsform og er eksklusiv omkostningerne til at gennemføre det enkelte tiltag. 

Den økonomiske besparelse er beregnet på baggrund af energipriser for varmesæsonen 2021-2022, som er ca. dobbelt så høje som priserne på samme tid året før. 

Eksemplerne er derfor udtryk for et øjebliksbillede, som kan ændre sig. Du kan regne på besparelsen i dit eget hus på SparEnergi.dk’s energiløsninger. 

Ved varmepumpe er besparelsen lavere, da varmepumpen generelt er mere energieffektiv. Når man konverterer fra gas til varmepumpe, vil man i et typisk hus cirka halvere sin varmeregning.

Fakta om undersøgelsen:

• Undersøgelsen er foretaget af Epinion for Energistyrelsen

• Analysen baserer sig på cirka 1.000 webinterviews af 18-75-årige danskere indsamlet via Norstat panel i perioden 24 marts - 31 marts 2022.

Kilde: Energistyrelsen, SparEnergi.dk
Powered by Labrador CMS