Fund af barnelig fortæller en uhyggelig historie

Børn kan ikke bare forsvinde ubemærket, hvis graviditet eller fødsel har været registreret.

Liget af et spædbarn blev fundet nedgravet ved et boligområde i Glostrup. Foto: Local Eyes.
Liget af et spædbarn blev fundet nedgravet ved et boligområde i Glostrup. Foto: Local Eyes.
Udgivet Opdateret

Mandag fandt bygningsarbejdere resterne af et spædbarnelig, der lå nedgravet i et grønt område ved et boligområd på Brinken i Glostrup.

Arbejderne opdagede et stykke af en rød jakke eller trøje, som spædbarnet lå svøbt i, stikke op af jorden.

Politiet har siden mandag eftermiddag efterforsket sagen intensivt. Hverken dødsårsagen eller identiteten på barnet ligger klart endnu.

Se mere video hos Local Eyes.

Der er ikke umiddelbart nogen sager om forsvundne børn, som kan relateres til fundet.

Noget kan derfor tyde på, at der er tale om et barn, som aldrig har været registreret af myndighederne. Det er nemlig meget usandsynligt, at et spædbarn vil kunne forsvinde, hvis moren har været i et forløb med sundhedsvæsenet med sin graviditet eller har født med en sundhedsfaglig person.

Det vurderer Ann-Birgitte Havelund Nielsen, som er afdelingsjordemoder på fødeafsnittet på Aarhus Universitetshospital.

– Normaltvis vil en graviditet blive registreret ved at en kvinde går til egen læge, og så bliver henvist til et forløb på en fødeafdeling, siger hun til Newsbreak.dk.

– Når de har født, så registrerer vi barnet og opretter cpr-nummer på dem og anmelder dem til sognet. Og så giver vi jo besked til sundhedsplejen om, at barnet er født.

Derfor vurderer Ann-Birgitte Havelund Nielsen, at det vil blive opdaget, hvis et barn pludselig forsvinder.

Hun mener, at hvis et barn skal forsvinde, uden at myndighederne finder ud af det, ville det højst sandsynligt ske i forbindelse med graviditeter, hvor kvinden slet ikke anvender det offentliges tilbud indenfor svangreomsorgen.

Forsvinder ikke fra systemet

Hvis en gravid kvinde for eksempel ikke længere dukker op til , vil sundhedsvæsenet reagere.

– Hvis der er én, vi følger i et graviditetsforløb, så vil vi synes, det er mærkværdigt, hvis hun lige pludselig ikke dukker op, siger Ann-Birgitte Havelund Nielsen, der samtidig pointerer, at tilbud som jordemoderkonsultation og ultralydsscanninger under graviditeten er frivillige.

I tilfælde, hvor en gravid kvinde “forsvinder” fra svangreforløbet, vil man ringe til den gravide og finde ud af, hvad der er sket – typisk er der tale om, at kvinden er flyttet og er kommet i forløb ved et andet hospital uden at have oplyst det.

– Jeg kan ikke huske, at vi har haft nogen sager med nogen, der er forsvundet. Jeg tror ikke, vi har haft nogen tilfælde, hvor vi ikke har kunnet få fat på folk, siger siger Ann-Birgitte Havelund Nielsen.

– Jeg kan ikke forestille mig, hvor det kan ryge igennem systemet, hvis man først har været registreret.

Det sker omkring en gang om året, at der bliver fundet efterladte spædbørn. Ofte bliver de fundet i live. Du kan se en gennemgang af de seneste ti års sager, hvor efterladte spædbørn er fundet døde eller i live i galleriet i toppen af artiklen.

I den aktuelle sag beder politiet offentligheden om hjælp til at løse mysteriet.

– Har nogen en viden om et spændbarn, som er forsvundet, eller kan bidrage med oplysninger i øvrigt, så hører vi gerne fra dem, udtaler efterforskningsleder Ole Nielsen, Københavns Vestegns Politi i en pressemeddelelse.

Powered by Labrador CMS