Fund af colibakterier: Drikkevand skal koges

Vand fra Vrads Vandværk skal koges, inden det drikkes eller bruges til madlavning. Arkivfoto: Elo Christoffersen
Udgivet Opdateret

Vandet fra Vrads Vandværk er forurenet, og alt drikkevand skal koges.

Der er mandag fundet colibakterier i drikkevandet fra Vrads Vandværk, sydvest for Silkeborg. Derfor er der udsendt påbud om, at borgere skal koge drikkevand, inden det drikkes eller bruges til madlavning.

– Det var allerede fredag, at en prøve viste, at der var en meget lille forurening af vandet. Den var dog under grænseværdien for, at kommunen anbefaler et kogepåbud. Vi fik så foretaget nye vandprøver, og de viste desværre, at forureningen var blevet værre, fortæller Vrads Vandværks formand Peter Martiny til Midtjyllands Avis.

Der er tale om fund af almindelige coliforme bakterier, som er naturligt forekommende i jord, forrådnende planter og overflade.

Kog vandet

Bakterierne findes normalt ikke i drikkevand, men kun nogle minutters kogning af vandet fjerner effektivt bakterierne, hvorefter vandet er sikkert at benytte som drikkevand.

Det er vigtigt, ikke at koge vandet i kaffemaskinen, da vandet så ikke bliver varmt nok.

Uvist hvor forureningen stammer fra

Det er vides endnu ikke, hvor forureningen af vandet stammer fra. Resten af mandag og tirsdag morgen var man på vandværket i gang med at gennemføre undersøgelser og få foretaget nye vandprøver for at opspore forurenings-kilden og for at undersøge, om forureningen er blevet mindre eller er ophørt.

– Vi er på bar bund. Vi har nu fået foretaget vandprøver ved vores to boringer, og andre prøver umiddelbart efter vores filteranlæg samt efter vores regnvandstank og så flere prøver ude hos forbrugerne. Og vi forventer, at vi har svaret på prøverne onsdag formiddag, hvorefter vi forhåbentligt kan sige mere om, hvorfra forureningen stammer, siger Peter Martiny

Det er embedslægen, der anbefaler, at man koger vandet, inden det drikkes eller bruges til madlavning. Der er dog kun en lille risiko for at blive syg, hvis man kommer til at drikke det.

Til tøjvask og personlig hygiejne er det ikke nødvendigt at koge vandet.

Borgerne i Vrads er blevet underrettet om forureningen.

Powered by Labrador CMS