Fylder rundt: Deler vandene

- Efter de shitstorme kan jeg godt blive ramt og tænke: "Hold da op, der er jo virkelig mange, der ikke kan lide mig", har dagens fødselar tidligere sagt i et interview

Skuespiller, instruktør og forfatter. Hella Joof er det hele og lidt mere til. 

Og tirsdag kan hun fejre sin 60-års fødselsdag.

I det nye år bliver hun aktuel med filmatiseringen af Stine Pilgaards 'Meter i sekundet'.

Romanen om københavnerparret, der skal finde sig til rette på en vestjysk højskole, var en af de mest læste i 2020, og derfor kom det ikke som nogen stor overraskelse, da det blev annonceret, at en filmversion med Hella Joof som instruktør var på vej.

Ud over at instruere de mere erfarne som Sofie Torp, Thomas Hwan og Bodil Jørgensen giver filmen skuespillerdebut til journalist Anders Agger.

Droppede skuespillet

Hella Joof, der er uddannet skuespiller fra Odense Teater i 1990, blev kendt med tv-programmet 'Bullerfnis', hvor hun og Peter Frödin fortalte de små seere om barndommen i 60'erne og 70'erne med afsæt i gamle tv-klip.

Samarbejdet fortsatte i satiregrupperne 'Det Brune Punktum' og 'Lex og klatten, hvor den første især huskes for ørehængeren 'Jeg vil i seng med de fleste'.

Siden fandt Hella Joof ud af, at skuespillet ikke passede hende, og i stedet blev hun instruktør.

'Sover Dolly på ryggen', 'En kort en lang', 'Album' og 'All Inclusive' er blandt de film, hun har instrueret.

Mange med ros, men den seneste - 'Happy Ending' fra 2018 - fik en blandet modtagelse. Skilsmissekomedien med Kurt Ravn og Birthe Neumann i hovedrollerne var forudsigelig og ikke særligt sjov, lød det fra flere anmeldere.

"Tilgiv dine forældre"

Når Hella Joof ikke har travlt med at instruere, skriver hun bøger og giver sine livserfaringer videre ved foredrag.

For eksempel foredraget 'Papmaché Reglen', der bygger på hendes bog fra 2016 af samme navn. Den hylder livet og fortæller om de små og store problemer, vi hver især oplever.

Hvem har for eksempel ikke prøvet at sidde i et møde med et kæmpe birkes mellem tænderne, vel at mærke uden at blive gjort opmærksom på det, spørger bogen blandt andet.

Som en ledetråd for mange af foredragene løber Joofs ti bud. "Husk at slappe af, gå på bare tæer i græsset og sov på sofaen midt på dagen", lyder et, mens et andet fokuserer på tilgivelse:

"Tilgiv dine forældre. De gjorde det så godt, de kunne. Du får selv brug for tilgivelse, når du en dag bliver mødt af dine egne børns vrede", skriver hun på sin hjemmeside.

Kom i strid modvind

Hella Joof har ved flere lejligheder markeret sig i den offentlige debat, og det er langtfra gået stille for sig.

For eksempel opfordrede hun i 2018 som medlem af den daværende regerings Disruptionråd til at "brænde hele lortet af og starte forfra" med reference til de gamle indianerritualer

Rådet skulle komme med forslag til, hvordan danskerne kunne ruste sig til fremtiden. Joofs råd udløste en voldsom reaktion på de sociale medier.

- Efter de shitstorme kan jeg godt blive ramt og tænke: "Hold da op, der er jo virkelig mange, der ikke kan lide mig", har Hella Joof sagt i et interview med Jyllands-Posten.

Hun er vokset op sammen med sin søster hos en enlig mor i Birkerød. Hendes far stammer fra Gambia.

Siden 2003 har Hella Joof dannet par med læge Henrik Jepsen. Fra et tidligere forhold har hun en datter, Olivia Joof Lewerissa, der ligesom sin mor er både skuespiller og instruktør.

Hella Joof kan fejre 60-års fødselsdag den 1. november. (Arkivfoto).
Hella Joof kan fejre 60-års fødselsdag den 1. november. (Arkivfoto).
Powered by Labrador CMS