Gener bestemmer om vi bliver fede

Foto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

Nogle mennesker kan blive ved med at spise og får aldrig nok. Men det handler ikke altid kun om dårlig selvdisciplin, for det kan også skyldes fejl i de gener, som styrer menneskets appetit og reguleringen af den, skriver Politiken.

Oftest er fedme en kombination af for lidt motion og en for usund kost, men der er også genetiske forhold på spil, viser to store internationale undersøgelser udført af specialister fra blandt andet USA, Storbritannien og Danmark, som har undersøgt »fedmens dna«.

Hvis der er fejl i de gener, som styrer appetitten vil det betyde, at man altid vil føle sig sulten, fortæller den danske forsker Tune Pers. Han er ph.d. i systembiologi og forsker med støtte fra Det Frie Forskningsråd ved Broad Institute.

»Når et af disse punkter ikke fungerer, kan det altså betyde, at en person føler sig sulten, selv om han eller hun faktisk har fået sit energibehov dækket. Lykkes det med tiden at udvikle skræddersyet fedmemedicin, vil det i dette tilfælde handle om at fremstille et præparat, der så at sige kan aktivere netop de dna-punkter i appetitregulationen, som ikke fungerer normalt – og dermed hjælpe patienten til at slippe af med den evindelige sult,« forklarer han.

Powered by Labrador CMS