Glem ikke dette: Det er livsvigtigt

Hvornår er din bil fra? Det har nemlig stor betydning - især i de mørke måneder.

Udgivet Opdateret

Har du også lagt mærke til, hvor mørkt det er om morgenen? Og hvor hurtigt det bliver mørkt om aftenen? Snart går vi over til vintertid, og det betyder, at det er blevet lidt sværere at se hinanden i trafikken.

Derfor skal du have lys på i lygtetændingstiden, dvs. i tiden fra solnedgang til solopgang. Men ikke kun der; det skal du også have ved kørsel i nedsat sigtbarhed, for eksempel i forbindelse med tåge, kraftigt nedbør og i tunneller.

Nu advarer politiet derfor. Igen.

I galleriet over artiklen kan du se, hvornår du skal tænde dine baglygter. 

Artiklen fortsætter under videoen:

Flere biler kører nemlig rundt med slukkede baglygter. Det kan skabe farlige situationer.

I 2011 indførte EU en ny regel om, at der skal være kørelys foran på alle nye biler, også om dagen. For at spare på energien galdt kravet ikke lys i baglygterne.

Reglerne har givet danskerne en særlig udfordring. Vi har gennem mange år vænnet os til, at både forlygter og baglygter tænder, når man starter bilen.

På grund af EU-reglerne er der derfor en del nyere biler, hvor det kun er kørelyset, altså forlygterne, der tænder, når bilen startet.

Det bevirker desværre, at mange glemmer at få tændt baglyset, når det bliver mørkt, tåget eller på anden måde usigtbart. Det kan selvsagt give farlige situationer i trafikken.

Nye regler – igen

Siden sommeren 2016 er det nu lovpligtigt, at alle nyindregistrerede biler i Danmark er forsynet med kørelys for og bag – og problemet er således løst fremadrettet. Har du ikke en helt ny bil, kan du se, hvad Rådet for Sikker Trafik har at sige om emnet:

Hvis du har købt en ny(ere) bil, så er det vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i, hvordan lyset virker. Nogle biler er indrettet sådan, at lyset bagpå selv tænder, når det begynder at bliver mørkt eller usigtbart. I andre indikeres det, at man skal tænde lyset, for eksempel ved, at der ikke er lys i instrumentpanelet. Nogle biler kan omkodes, så både forlygter og baglygter tænder, når du starter bilen, skriver Rådet for Sikker Trafik på sin hjemmeside.

Politiet har en klar opfordring til bilisterne:

“Brug lidt tid på at få styr på dine lygter, når bilen er parkeret, i mørke, så du ved, hvad er hvad, og hvor du tænder dem. Det er for sent, når først du er ude at køre”.

Du kan læse mere om brug at tågelygter HER.

Powered by Labrador CMS