Globalt problem: Derfor skal du frygte sygdommen

Det er de færreste, der kender til vitamin B12-mangel, men ifølge WHO er sygdommen et globalt sundhedsproblem.

Vitamin B12-mangel er et globalt sundhedsproblem, der kan have alvorlige konsekvenser, hvis ikke det behandles. KLIK VIDERE OG SE FLERE BILLEDER. Foto: Scanpix
Vitamin B12-mangel er et globalt sundhedsproblem, der kan have alvorlige konsekvenser, hvis ikke det behandles. KLIK VIDERE OG SE FLERE BILLEDER. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Det lyder måske ikke så alvorligt at lide at vitaminmangel, men er man én af de mange verden over, der lider af vitamin B12-mangel, så kan det få alvorlige konsekvenser.

Selv om mangel på vitamin B12 måske ikke er den mest kendte lidelse, så har WHO erklæret den for et globalt sundhedsproblem, skriver Videnskab.dk.

Artiklen fortsætter efter videoen

Da symptomerne for sygdommen ligner mange andre sygdommes symptomer, sker der ofte fejldiagnoser, når vitamin B12-mangel skal diagnosticeres, derfor kan det være fornuftigt at kende mere til lidelsen.

15 procent af alle ældre

I USA og Storbritannien anslås det, at knap seks procent af befolkningen lider af vitamin B12-mangel.

Ifølge Patienhåndbogen betegnes det som en hyppig tilstand, der påvirker et minimum af 15 procent af den ældre befolkning.

Vitaminet B12, der også kaldes kobalamin, kan ikke produceres i kroppen, derfor er det et krav, at det skal tilføres udefra. Det kan enten være ved hjælp af kosten eller som kosttilskud.

B12 indgår i kemiske reaktioner i kroppen, som særligt er vigtige for normal nervefunktion og dannelse af blodlegemer.

Nerveskade, angst og depression

Selv om det tager lang tid at udvikle en mangel på vitaminet B12, så kan det være fornuftigt at holde øje med, om man føler sig ekstremt træt og har mangel på energi. Hvis man derudover også føler, at musklerne bliver svækket, og det er blevet sværere at huske, så kan B12-mangel være grunden.

Manglen på vitamin B12 kan i værste tilfælde være skyld i irreversibel nerveskade, da B12 er afgørende for produktionen af myelin, der beskytter nervecellerne, mens det også kan være skyld i angst, depression og forstyrrelser, der påvirker koordination, balance og tale.

På verdensplan er den mest almindelig årsag til manglen på B12 den autoimmune sygdom perniciøs anæmi frem for kosten.

Ligner andre sygdomme

Har man perniciøs anæmi, lider man af et kronisk lavt niveau af B12. Kroppen producerer et antistof, der modvirker produktionen af intrinsic faktor, der er afgørende for, at kroppen kan optage B12.

Det kan udvikle sig meget alvorligt, da det kan resultere i, at kroppen ikke kan producere røde blodlegemer nok. Ligesom mavesækkens inderside kan blive svækket som følge af den kroniske mavebetændelse astrofisk gastritis.

Men sygdommen er svær at opdage, for symptomerne på sygdommen minder om symptomer, der ses ved en lang række lidelser. Oftest bliver perniciøs anæmi fejldiagnosticeret som angst eller depression. I en undersøgelse blandt medlemmer af Pernicious Anemia Society var knap halvdelen blevet fejldiagnosticeret.

Perniciøs anæmi kan ramme alle, men sygdommen ses hyppigst i den ældre del af befolkningen, fordi der er større risiko for, at ældre udvikler astrofisk gastritis, der øger risikoen for B12-mangel.

Kan behandles med B12

Lever man med lidelsen kan den føre meget med sig, som kan være invaliderende for livskvaliteten.

Dog kan vitaminmanglet behandles. Hvis grunden til vitamin B12-mangel er kost, kan det behandles ved hjælp af at få ordineret B12-kosttilskud eller hydroxocobalamin-indsprøjtning.

Når niveauet af B12 er normalt igen, kan det opretholdes ved hjælp af en kost rig på kød, fisk og mejeriprodukter eller andre B12-holdige kilder som morgenmadsprodukter tilsat vitaminer, brød eller plantemælk.

Lider man af perniciøs anæmi, er det en kronisk sygdom, som skal behandles resten af livet. Det behandles oftest med hyppige injektioner omkring hver ottende til tolvte uge.

Powered by Labrador CMS