Gør aldrig dette med din hund

Det kan få fatale konsekvenser for en hund at være lukket inde i en varm bil. Også selv om det kun drejer sig om kort tid.

Undlad så vidt muligt at efterlade hunden i bilen. Er du nødt til det, er der nogle forholdsregler, du altid bør tage. Klik videre i galleriet for at se, hvad det drjer sig om. Foto: Scanpix/REUTERS/Eric Thayer
Undlad så vidt muligt at efterlade hunden i bilen. Er du nødt til det, er der nogle forholdsregler, du altid bør tage. Klik videre i galleriet for at se, hvad det drjer sig om. Foto: Scanpix/REUTERS/Eric Thayer
Udgivet Opdateret

En tommelfingerregel er, at når solen skinner og udetemperaturen er 20-25 grader, stiger temperaturen inde i en bil lynhurtigt. I løbet af blot en halv time kan den stige helt op til 40-50 grader og i helt grelle tilfælde kan den ende på vilde 80-90 grader.

Forestil dig fornemmelsen af at sidde i et indelukket lokale, hvor der er så varmt. Det vil ikke bare være ubehageligt men i værste fald direkte livstruende. Ikke bare for vi mennesker, men i høj grad også for ‘menneskets bedste ven’ hunden.

Alligevel er der hundeejere, som mener, at de lige kan smutte ind i supermarkedet og lade hunden blive i bilen imens. Det til trods for de lidelser og alvorlige konsekvenser, det kan have for hunden.

Er det absolut er nødvendigt kortvarigt at efterlade sin hund i bilen, er det vigtigt at følge nogle enkle forholdsregler.

Se disse forholdsregler i galleriet over artiklen.

En opgørelse viser, at Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral i 2019 fik ikke mindre end 126 henvendelser fra folk, der var bekymret for en hund, der var efterladt i en varm bil. Det fremgår af en pressemeddelelse fra organisationen.

Faktisk bliver høje temperaturer kritisk for hunde allerede efter kort tid. For mens vi mennesker sveder varmen ud af kroppen, kan vores firbenede venner kun komme af med den via poterne og munden.

“Mange mennesker forsøger at gøre det rigtige ved at stille bilen i skyggen, men det hjælper ikke, for skyggen er også varm, så der bliver alligevel som en ovn i bilen,” siger Jens Jokumsen, familiedyrschef ved Dyrenes Beskyttelse.

Lad dyret blive hjemme

Jens Jokumsen opfordrer derfor til, at man lader sin hund eller kat blive hjemme, når man ved, den i en periode kommer til at opholde sig alene i bilen.

“Selv om hunden kan virke trist over, du forlader hjemmet, vil det til enhver tid være bedre for den at blive hjemme i et afkølet rum og med adgang til frisk vand, frem for at sidde i en bagende bil. I værste fald kan det ende med at tage livet af den,” understreger han.

Hjælp hunden

Oplever man, at en hund rent faktisk lider i en overophedet bil, så har man, som Newsbreak tidligere har beskrevet, ret til at komme den til hjælp og slå ruden ind, hvis man mener, der slet og ret er tale om dyremishandling.

Det kræver dog, at du først har forsøgt at finde ejeren til hunden. Lykkes det ikke, skal du kontakte politiet og fortælle, at der sidder en hund i en varm bil. Du har her muligheden for at slå ruden ind og redde hunden ud.

Vær dog opmærksom på, at det kan få et retsligt efterspil, og at du skal kunne bevise, du handlede i nødret. Med andre ord; hvis hunden faktisk sad og led, var du i din gode ret til at reagere. Hvis hunden ikke led, havde du ikke lov til at ødelægge ruden.

Powered by Labrador CMS