Gyldne røde dråber: Scor kassen på vin

Vin kan være en måde at diversificere sin portefølje af investeringer og dermed sprede risikoen.

Udgivet Opdateret

Drømmer du om at få nogle af sparepengene til at vokse ved at investere, så er det nok aktier, obligationer eller fast ejendom, der ligger mest ligefor.

Men hvis du ønsker en stor spredning af risiko – og gerne en, som ikke bliver påvirket af kursudviklingen på aktiemarkedet – så kan værdifuld vin være et bud.

Her er der nemlig tale om varer, der kun bliver færre af. Og krydrer man det med en stigende efterspørgsel, så har man opskriften på en god investering.

– Den globale interesse for eksklusive vine er støt voksende, og der vil hele tiden blive færre flasker til et voksende publikum, siger Henrik Christensen, som er vinekspert hos auktionshuset Bruun Rasmussen Auktioner og underviser på Dansk Sommelier Uddannelse.

– Men det er med vin som med alle andre investeringer, at der er en risiko, tilføjer han.

Kræver en solid kapital

Og det er langtfra ligegyldigt, hvilke flasker du kaster dine penge efter.

– Det kræver en vis viden eller en seriøs investeringsrådgiver at kaste sig ind i vininvestering. Man kan ikke gå seriøst til værks med mindre end 100.000 kroner, siger Henrik Christensen og tilføjer:

– Så bliver det i hvert fald svært at brede sin investering ud.

En sikker investering

Anders Børsen, direktør i investeringsvirksomheden Rare Wine Invest, forklarer, at det gælder om at købe det rigtige sted.

For jo flere led flaskerne har været igennem, jo flere har skullet tjene penge på vinen – og jo mere skal der til, før du kan tjene på din investering.

Han vurderer, at det som udgangspunkt vil være svært at tjene på vin, du køber fra en vinhandler.

Han ser dog overordnet vin som en ganske sikker investering, hvis du gerne vil sprede din risiko ud.

– Vi ser sjældent, at vin over længere perioder taber værdi. Vin er forholdsvis upåvirket af kriser og dyk på aktiemarkedet, siger han.

God bourgogne er godt at drikke – og at investere i

Bourgogne-vine har i flere år været en god hest at sætte sine penge på. Og de forventes stadig at være en god forretning.

Men med både risiko og afkast for øje vil Anders Børsen kalde champagne for den mest sikre investering.

– Champagne er tæt på at levere obligationslignende afkast, siger han.

Det vil sige, at det ikke er her, man finder den nye guldkalv. Til gengæld er investeringen forholdsvis sikker.

Generelt er vin en langsigtet investering, og du skal have mindst fem år at give af. Jo længere man holder vinen, jo mindre kommer handelsomkostningerne ved at købe og sælge også til at fylde.

– Hvis der ikke er meget stor efterspørgsel, vil vinen aldrig blive vanskelig at skaffe – og så vil priserne ikke stige nok, forklarer han.

Powered by Labrador CMS