Håber på sin søsters død: -Det er kommunens skyld

57-årige Gitte Brorson har været udsat for omsorgssvigt af Aarhus Kommune. Det mener hendes bror Thomas Brorson.

57-årige Gitte Brorson har ifølge broderen et funktionsniveau som et lille barn. (Foto: Shutterstock)
Udgivet Opdateret

57-årige Gitte Brorson er udviklingshæmmet. Hun har ifølge sin bror, Thomas Brorson, et udviklingsniveau som et børnehave-barn, sidder i kørestol og er delvist lammet.

Og hendes tilstand bliver kun dårligere. Ifølge Thomas Brorson skyldes det, at Aarhus Kommune har svigtet hende. Det fortæller han til Jyllands-Posten.

På grund af et princip om at respektere et nej fra borgeren har Gitte blandt andet ikke været til tandlæge i et år. I det bofællesskab, hvor Gitte Brorson i 2016 boede, noterede personalet ifølge Thomas Brorson, at Gitte ikke havde været i bad i et år, fordi hun sagde nej.

Derfor har Thomas Brorson valgt at klage til Aarhus Kommune over omsorgssvigt. Især over den behandling hans søster har fået på det sted, hun boede fra 2001 til 2017.

Kommunen erkender at have svigtet

I sommeren 2017 sker to ting, der for alvor får bægeret til at flyde over. Hans søster falder og slår sit hoved, men bliver ikke kørt på hospitalet, fordi hun nægter at lade sig indlægge, da ambulancen kommer.

Det aftales, at personalet skal holde øje med Gitte. Men næste morgen har hun det meget dårligt. Hun har kastet op, og der er urin og afføring i sengen, skriver Jyllands-Posten. Derfor bliver hun indlagt.

Aarhus Kommune og Thomas Brorson er uenige om, om personalet har holdt godt nok øje med Gitte.

Og Aarhus Kommune erkender, at Gitte Brorson ikke altid har fået den behandling, hun skulle have.

Socialchefen i kommunen fortæller til Jyllands-Posten, at der ikke har været tilstrækkelig fokus på, at Gittes funktionsniveau har været faldende – og at der burde have været fundet løsninger på, at hun ikke gik til hverken læge eller tandlæge.

Derudover beklager kommunen, at der har været foretaget en række faglige skøn, der ikke har levet op til den kvalitet, kommunen gerne vil have på sine botilbud.

Knust bror

Thomas Brorson er glad for, at kommunen anerkender en stor del af hans kritik og glæder sig over, at der bliver lagt op til forandringer, skriver avisen.

Men han ser ikke lyst på fremtiden – for han mener ikke, der kan spares mere på voksenhandicapområdet.

Og hans søster har det i dag så skidt, at Thomas Brorson ikke ser lyst på fremtiden:

– Jeg lovede mine forældre, at jeg ville passe på hende. Det har jeg ikke kunnet. Hver gang de ringer, håber jeg, at det er med besked om, at hun er død. Det er ikke personalets skyld. Det er kommunens, siger han til Jyllands-Posten.

Powered by Labrador CMS