Hakker internettet? Så mange Mbit har du brug for

Der er stor forskel på, hvor mange Mbit man behøver afhængigt af husstandens behov. Se, hvor meget du behøver at betale for.

Det kan være ret krævende for nettet, hvis hele familien gerne vil streame i høj kvalitet. Klik igennem galleriet for at kunne tjekke, om du får den hastighed du betaler for.
Det kan være ret krævende for nettet, hvis hele familien gerne vil streame i høj kvalitet. Klik igennem galleriet for at kunne tjekke, om du får den hastighed du betaler for.
Udgivet Opdateret

Filmen, I ser i stuen, stopper og begynder at loade. Inde fra børneværelset råber børnene, at deres spil hakker og går i stå.

Hvis ikke jeres internetpakke passer til familiens behov, er der risiko for, at det går ud over hastigheden på de enkelte enheder – eller at I betaler for noget, I slet ikke bruger.

– Der vil altid være en fordel ved højere hastigheder, da man hurtigere kan hente store filer – eksempelvis når styresystemet, spil eller andre programmer skal opdateres, eller når helt nye programmer skal hentes ned, siger Laust Stoltze, teleekspert hos Bredbåndsmatch.dk, og tilføjer:

– Omvendt har rigtig mange også meget højere hastighed, end de reelt har brug for, og nogle betaler alt for meget for den ekstra hastighed.

Få overblik over, om dit abonnement passer til behovet her:

Hvis du du bor alene

– Hvis man bor alene, kan man reelt lave alt med 10 Mbit. Man kan fint streame HD, spille over nettet og alt det andet den almindelige forbruger har brug for, fortæller Laust Stoltze, som er teleekspert hos Bredbåndsmatch.dk.

– Vil man op og streame i den høje 4K-kvalitet, skal man dog op på 20-30 Mbit, men det er endnu ikke særligt udbredt med streaming i så høj kvalitet – men har man udstyret til det, har man selvfølgelig også interesse i at udnytte det.

Hvis man slet ikke streamer tv over nettet, kan man faktisk gå helt ned på to-tre Mbit, tilføjer Laust Stoltze.

I bor flere sammen

Det bliver en smule mere kompliceret at finde frem til den rigtige hastighed, hvis man bor flere sammen med forskellige behov.

– For de fleste familier vil omkring 30 Mbit være nok. Det er nok til, at tre brugere kan se tv via nettet samtidig, og en enkelt eller to kan også være i gang med andre opgaver samtidig, forklarer Laust Stoltze.

Mange tror, at spil på nettet sluger Mbit i massevis, men faktisk er det noget, der ofte bliver overvurderet, siger Laust Stoltze.

– Her er der faktisk stort set ikke noget behov, og generelt er det især streaming, der tager rigtig meget af hastigheden. Man bør regne med, at hver bruger, der streamer, tager omkring otte Mbit, hvis det er i HD-kvalitet. Til sammenligning bruger spil over nettet normalt under en-to Mbit, siger han.

Har man særlige behov for internetbrug derhjemme, eksempelvis i forbindelse med sit job, kan det give et større behov for høj download- og uploadhastighed.

Flere spiller, streamer og ser film i høj kvalitet

– Hvis familien vil kunne streame 4K-kvalitet, bør man gå endnu højere op i hastighed end 30 Mbit, siger Laust Stoltze.

Hvis der er flere i husstanden, som gerne vil bruge forbindelsen til tunge opgaver – eksempelvis streaming og download af store filer eller film i høj kvalitet – samtidig, så kan I have brug for en hastighed på 50 Mbit, ifølge Bolius.

Det er de færreste, der har behov for en hastighed på 100 Mbit.

Du har et lille behov

Hvis du har et meget lille behov for at være på nettet, det vil sige omkring fem til ti timer om ugen, kan der være penge at spare ved at se på mobilt bredbånd, hvor man betaler for sit egentlige forbrug, fortæller Laust Stoltze.

– Her kan man godt komme ned på en brugbar forbindelse for 49-99 kroner om måneden, hvis man kun meget sjældent er på nettet, siger han.

Men hvis man er på nettet næsten dagligt, eller kaster sig ud i at streame bare en lille smule, vil der ikke være penge at spare ved den løsning, tilføjer Laust Stoltze.

Kilde: Bolius.dk, Laust Stoltze.

Powered by Labrador CMS