Halvdelen af danskere har droppet særlig hilsen

Knap halvdelen af danskerne siger, at håndtrykket ikke længere er deres foretrukne måde at hilse på personer, som de ikke kender særligt godt.

Udgivet Opdateret

Citathistorie: Fagbladet 3F.

Efter corona-krisen kommer danskerne til at bytte håndtrykket ud med mere corona-venlige hilsemåder.

Det viser i en undersøgelse, som analyseinstituttet Analyse Danmark har foretaget for Fagbladet 3F. Her svarer lidt mere end halvdelen af danskerne, at de efter corona-krisen regner med bruge den mundtlige hilsen til at hilse på folk, som de kun har mødt et par gange, imens knap en ud af fire vil benytte sig af håndtrykket.

Det står i kontrast til før corona-krisen, hvor knap halvdelen af danskerne siger, at håndtrykket var deres foretrukne hilsemåde, imens det kun var en ud af fire, som hilste mundtligt.

Adfærdsforsker Pelle Guldborg Hansen peger dog på, at danskernes profeti højst sandsynligt ikke vil blive til virkelighed. Håndtrykket er nemlig for vigtigt til at blive skiftet ud med en anden hilseform, siger han.

– Når folk kommer igennem coorna-krisen, vil de opdage, at de har behov for at give et håndtryk. Derfor vil tingene også falde fuldstændig tilbage til det, som de plejede at være.

Selvom man ifølge Pelle Guldborg Hansen altså ikke skal regne med i fremtiden at skulle indlede en jobsamtale udelukkende med et smil, kan han godt forstå, at danskerne i spørgeskemaundersøgelsen svarer, som de gør.

Ifølge adfærdsforskeren stemmer svarene nemlig overens med, hvad danskerne lige nu tænker, der er det korrekte at gøre.

Kommer nok igen

Psykolog og associeret direktør på Instituttet for Menneskeforskning, Thomas Geuken, forklarer det på en lidt anden måde. Han siger, at samfundet lige nu er præget af tilstand af alarmberedskab, som danskerne kan fristes til at tro, er den nye normal.

– Vi har selvfølgelig fået en ny orientering om hygiejne, som kommer til at præge hilseformerne et stykke tid, men vi vil vende tilbage til den gamle måde at hilse på.
Håndtryk kommunikerer personlighed

Ifølge eksperterne er der forskellige årsager til, at vi højst sandsynligt vender tilbage til håndtrykket, krammet og de andre knap så corona-venlige hilsemåder. Både Thomas Geuken og Pelle Guldborg Hansen understreger, at der er en masse kultur og informationer forbundet med håndtrykket.

Håndtryk kan være faste. De kan være bløde. De kan vare i lang tid, og i kort tid. Og du kan endda bruge begge dine hænder og lave et såkaldt ‘dobbelt-shake’.

– Når du giver et håndtryk, giver du et helt sprog. Du viser, hvilken relation du har til personen. Du viser dine intentioner. At du er ufarlig. Du kommunikerer simpelthen, hvilken type menneske du er, siger adfærdsforsker Pelle Guldborg Hansen.

I videoen ovenfor kan du se tre alternative hilsner, du kan benytte i stedet for håndtrykket.

Powered by Labrador CMS