Hapsede rekord fra legende

Pete Sampras, som blev kendt som 'Pistol Pete', var sin generations mest vindende mandlige tennisspiller. Torsdag fylder han rundt

Pete Sampras (th.), her under en opvisningskamp med Novak Djokovic i 2019, nåede 14 grand slam-titler i karrieren. (Arkivfoto) - Foto: Mark J. Terrill/Ritzau Scanpix
Pete Sampras (th.), her under en opvisningskamp med Novak Djokovic i 2019, nåede 14 grand slam-titler i karrieren. (Arkivfoto) - Foto: Mark J. Terrill/Ritzau Scanpix
Udgivet Opdateret

En kanonserv, direkte frem til nettet fulgt op af et sublimt flugtspil. Sådan husker de fleste tennisfans nok amerikanske Pete Sampras, som i 1990'erne dominerede især grand slam-turneringen Wimbledon.

Den spillestil, som i dag må siges at være så godt som uddød, sikrede ham 14 grand slam-triumfer som datidens største herrespiller. 

Torsdag runder Pete Sampras et skarpt hjørne og kan fejre 50-års fødselsdag.

14 grand slam-sejre på cv'et

Tennislegenden med kælenavnet 'Pistol Pete", som hans hårde serv sikrede ham, stoppede sin 15 år lange karriere i 2002. Det blev også året, hvor han tog sin sidste af de 14 grand slam-sejre.

Meget rammende skete det med en sejr over hans amerikanske rival, André Agassi, ved US Open. Det var selv samme sted mod selv samme modstander, at Sampras tog sin første titel 12 år tidligere.

Overgået af Roger Federer

Det var dog på Wimbledons græs, at Sampras satte sig de største aftryk i tennishistorien.

Mellem 1993 og 2000 snuppede amerikaneren syv af de otte titler i herresingle. Det var rekord, indtil Roger Federer i 2017 nåede op på otte titler.

Det var også Federer, der som den første overgik Sampras' 14 grand slam-titler, og amerikanerens daværende rekordhøst blegner i nutiden ved siden af Federer, Rafael Nadal og Novak Djokovic, som alle har 20 titler hver - og fortsat er aktive.

En forskel på de tre og Sampras er også, at de tre nuværende rekordholdere har formået at vinde samtlige fire grand slam-turneringer.

En af historiens største

Sampras nåede aldrig længere end til semifinalen i French Open. Det langsomme grusunderlag matchede ikke hans serv-flugt-spil, hvor servens fart er en afgørende faktor.

Ikke desto mindre står "Pistol Pete" stadig som en af historiens største spillere.

Det vidner 61 ATP-titler, 286 uger som etter på verdensranglisten, 14 grand slam-titler og pladsen i tennissportens Hall of Fame også om.

Han blev i 2000 gift med Bridgette Wilson, med hvem han har to børn. Sampras har efter karrieren lejlighedsvis optrådt i opvisningskampe.

Powered by Labrador CMS