Har du gæld? Sådan er du stillet ved inkasso

Når du ikke betaler din gæld til tiden, kan den overgå til inkasso.

Udgivet Opdateret

Regningerne hober sig op, så du har måske ikke lige styr på, hvilke der er blevet betalt og hvilke, der endnu ikke er afviklet.

Når du ikke får betalt din gæld, kan den blive givet videre til inkasso. Hvis du er ude for det, kan det ifølge Konkurrence- og Forbrugsstyrelsen være fornuftigt at kende sine rettigheder.

Artiklen fortsætter efter videoen

Et skriftligt varsel

Før din gæld går videre til inkasso, skal du altid have et skriftligt varsel fra den virksomhed, som du skylder penge.

Varslet er med en frist på ti dage til at betale. Fristen gælder fra den dato, hvor varslet er blevet sendt. Typisk er varslet egentlig et rykkerbrev. Det betyder, at brevet er belagt med et gebyr på 100 kroner oven i de penge, som du skylder virksomheden.

Derudover kan virksomheden dog også kræve renter af det beløb, du skylder.

Gæld overlades til inkasso

Når de ti dage er gået, står det virksomheden frit for at overlade gælden til et inkassobureau eller en advokat. Hvis det sker, skal bureauet eller advokaten klart og tydeligt oplyse, hvilken gæld, der er tale om, og på hvis vegne gælden bliver inddrevet.

Der må ikke foretages inkassoskridt, som virksomheden tidligere har benyttet sig af.

Typisk vil inkassobureauet eller advokaten få dig til at anerkende gælden og indgå et frivilligt forlig. Hvis du ikke ønsker at anerkende gælden og dermed ikke betale, så går sagen videre til retten. Selv om man ikke anerkender gælden, skal man stadig reagere på inkassobureaet eller advokatens henvendelser.

Brev før personlig kontakt

Når din gæld overlades til inkasso, må dem, der skal inddrive din gæld gerne møde op på din adresse. Men før det må ske, skal du have modtaget et brev om din gæld.

I galleriet oven for kan du se, hvad det brev skal indeholde, samt hvilke regler gælder for personlig kontakt ved inkasso.

Hvis du efter brevet og personlig kontakt fortsat ikke ønsker at betale din gæld, så går sagen rettens vej. Sker det, kan du også risikere at blive indberettet til et kreditoplysningsbureau, som er det, der bedst er kendt som RKI eller Ribers.

Inkasso-regningen er din

Det lyder måske lidt kludret, men det er faktisk dig, der skal betale for, at din gæld går videre til inkasso.

Virksomheden eller det inkassobureau, der inddriver gælden, kan forlange, at du betaler de rimelige og relevante udgifter, når din gæld overdrages til inkasso.

Hvor stor en regning det kan blive afhænge af en flere ting. Dels hvor stor en gæld, du er i besiddelse af, men også om der er tale om egeninkasso eller fremmedinkasso. Satserne for inkassoomkostninger er dog reguleret i bekendtgørelsen om inddrivelsesomkostninger.

Powered by Labrador CMS