Har du også ekstra lyst til slik for tiden? Det er der en helt særlig grund til

En fjerdedel af danskerne oplever at den søde tand kommer på overarbejde i løbet af vinteren, viser en undersøgelse foretaget af Coop Analyse for magasinet Samvirke.

Kan du ikke holde dig fra de søde sager? KLIK VIDERE I GALLERIET OG FÅ GODE RÅD TIL AT SPISE SLIK MED GOD SAMVITTIGHED (Foto: Scanpix)
Kan du ikke holde dig fra de søde sager? KLIK VIDERE I GALLERIET OG FÅ GODE RÅD TIL AT SPISE SLIK MED GOD SAMVITTIGHED (Foto: Scanpix)
Udgivet Opdateret

Har du sværere end normalt ved at holde hænderne fra slikskålen, og kan fredagsslik godt suppleres med onsdags- og torsdagsslik i de kolde måneder? Så er der noget, der tyder på, du ikke er den eneste.

For faktisk oplever mere end hver fjerde dansker, at sukkertrangen er større i vinterhalvåret end i sommerhalvåret, viser en undersøgelse foretaget af Coop Analyse for Samvirke.

– Hen på efteråret, spiser bjørnen en masse bær, fordi de skal gemme fedt i fedtdepoterne. Og så sover den jo i flere måneder i træk, hvor den tærer på depoterne. Det er formentlig en afart af den mekanisme, vi kan se hos os mennesker – at vi ruster os til vinteren kommer, siger han.

Så det er ikke bare dig og os, den er gal med – det er simpelthen menneskets biologi.

Det bedste middel til at undgå den større sliktrang er ifølge professoren at sørge for at komme udenfor i sollys.

Hold igen – det er ikke gode kalorier

Hvis man er typen, der tænker meget over kalorieindtag, gør slik egentlig ikke den store skade. Alt afhængig af størrelsen er der i en pose slik næsten 600 kalorier. og det er ikke et forfærdeligt højt tal, når det kommer til et aftensmåltid, hvor man ofte indtager det samme antal kalorier bare fordelt på rigtig mad.

Problemet er derimod, at der ingen næringsstoffer er i slikket. Der er hverken proteiner eller sundt fedt, og de kulhydrater, man får, indeholder eksempelvis hverken fibre eller C-vitaminer.

– Kroppen bliver på ingen måde næret, siger Pia Houmøller, der er klinisk diætist, MPH og autoriseret af Sundhedsstyrelsen, til Ritzau Fokus.

Et for hyppigt indtag af slik kan medføre, at hjernen fungerer væsentligt dårligere, og man bliver træt, uoplagt, i dårligt humør og mister energien til at dyrke motion.

Slikket tager nemlig pladsen i maven fra andet mad – og så går man glip af de proteiner og næringsstoffer, som ens krop har brug for for at fungere.

– Hvis man gør det én gang om måneden, er det ikke et større sundhedsmæssigt problem, siger Pia Houmøller.

– Men det skal aldrig være en bevidst erstatning. Det virker som forstyrret spisning.

Og på den måde slægter vi faktisk bjørnene på, lyder det fra professor og overlæge Poul Videbech til Samvirke. For ligesom bjørnene gør, så samler vi til bunke i den kolde tid, forklarer han:

Powered by Labrador CMS