Har du også lagt mærke til det? Derfor er denne madvare blevet dyrere
Fiskerne får færre fisk i nettet, og derfor koster det mere at få fisk på middagsbordet
Når kunderne i fiskehandleren Fisk er Godt i Hjørring skal beslutte sig for, om aftenens måltid skal bestå af for eksempel torsk eller rødspætte, så hænder det, at de skæver til prisskiltet.
Det skriver DR Nordjylland.
Det fører engang imellem til kommentarer såsom ” det er godt nok blevet dyrt” eller ”vi har ikke råd til at købe fisk”, fortæller fiskehandler og indehaver af butikken Fisk er Godt, Klaus Anker Jensen, der også sidder som næstformand i bestyrelsen hos Danmarks Fiskehandlere.
Han ved, hvad kunderne taler om.
– Jeg har selv løbende reguleret prisen, siger han til DR Nordjylland.
Sælger for det samme
Det kunne umiddelbart lyde som en god forretning for fiskehandleren, men i kroner og ører sælger han for det samme som for et år siden, hvor prisen var lavere, forklarer han.
Fiskehandleren har reguleret priserne i butikken for at have råd til at købe fiskene på auktionen, hvor priserne også er steget, fordi der er færre fisk.
En opgørelse fra Fiskeristyrelsen viser, at fangsten i det første halvår af 2018 var otte procent lavere end i samme periode året forinden.
Koster seks procent mere
Til gengæld koster fiskene nu seks procent mere, end de gjorde førhen. Særligt rødspætter og torsk er steget i pris.
– Der har ikke været de fisk, der plejer at være, og derfor har særligt rødspætterne været rigtigt dyre i år, siger formand for Kreds Nord hos Danmarks Fiskeriforening Jan Hansen til DR Nordjylland og fortsætter:
– Det er vi selvfølgelig kede af. Vi vil hellere fange lidt flere og så have en lidt lavere pris, så vi kan holde markedet intakt. Prisen er høj, og vi håber forbrugerne vil blive ved med at betale den pris, siger Jan Hansen.
Fiskehandler Klaus Anker Jensen håber også, at fisk til trods for prisstigningen fortsat er en del af menuen i mange hjem.
– Vi har jo visse avancer, vi skal have, for at få vores forretning til at køre, så derfor har vi højere priser, men jeg ved jo godt, at det er kunderne, der er ofrene i sidste ende. Det, jeg er bange for, er, at vi når et punkt, hvor kunderne vælger fisken fra, fordi det er for dyrt, siger fiskehandleren til DR Nordjylland.