Har du styr på flagene på stranden? Det betyder de

Der kan være mange forskellige flag på stranden, som er vigtige at kende til.

Udgivet Opdateret

Du kan blive mødt af mange forskellige flag på stranden, og mange af dem er vigtige at kende betydningen af.

De kan nemlig give vigtig information om badeforholdene på stranden.

I den ind til videre varme og solrige sommer er der ekstra god grund til at læse op på betydningen af flag på stranden.

Livreddere signalerer med flag på stranden

En del af flagene bliver opsat ved de strande, hvor der er livreddere. Det gælder blandt andet de 36 livredderstationer i Trygfondens Kystlivredning.

Her hejser livredderne hver dag flag ved livreddertårnene, når der er livreddere til stede.

Livredderne tjekker blandt andet vind- og vandforhold og signalerer med forskellige flag, om det er sikkert at bade, om der er særlige forhold, man skal være opmærksom på, eller om de helt fraråder badning.

De fem baderåd:

1. Lær at svømme: Når du kan svømme, kan du redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selv om du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.

2. Gå aldrig alene i vande: Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet, og råb aldrig om hjælp for sjov.

3. Læs vinden og vande: Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold, og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.

4. Lær stranden at kende: En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet.
Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte.

5. Slip ikke børnene af syne: Hold dig tæt ved badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger.
Hold godt øje med børn, og sørg for ikke at blive distraheret.

Kilde: TrygFonden og Dansk Svømmeunion.

Der findes dog også andre flag og et enkelt skilt, som du ofte vil møde på stranden, som er vigtige at kende til. Du kan få en gennemgang af strandens flag i galleriet ovenfor.

Pas på revlehuller

Uanset hvilket flag, der blafrer over stranden, er der et fænomen, der er vigtig at kende til og være opmærksom på.

Hvis du bader på en strand med revler vil der nemlig også altid være revlehuller (blev tidligere kaldt hestehuller). Revlehuller er udadgående strømme, som opstår når bølger og tidevand skubber vand ind over revlerne, som skal ud igen. Revlehuller kan være meget farlige at blive fanget i.

I denne artikel kan læse meget mere om revlehuller, og hvad du skal gøre, hvis du bliver fanget i et.

Kilder: Trygfonden, Samvirke, Friluftsrådet

Powered by Labrador CMS