Har man krav på et glas vand? Her er reglerne man skal kende i sommervarmen

Flere danskere bliver hvert år indlagt på grund af dehydrering - især når sommervarmen er over landet. Men har man krav på et glas vand, hvis man banker på hos naboen eller går ind på en café? Se de gældende regler her.

Udgivet Opdateret

Hvis man har forvildet sig udenfor ens vante rammer og pludselig kan mærke, at man er ved at dehydrere, kan det måske få nogen til at spørge: har man krav på et glas vand, hvis man banker på ved en tilfældig bolig eller går ind på en restaurant og beder om det?

Især i sommervarmen er det et relevant spørgsmål, fordi flere danskere hvert år bliver indlagt på grund af væskemangel.

Svaret er dog entydigt.

Man har nemlig ikke krav på at få et glas vand – hverken hvis man går hen til et tilfældigt hus eller på en café. Det skriver cand. jur. og journalist Erik Frodelund i et brevkassesvar for FamilieAdvokaten.

“Man er kun forpligtet til at hjælpe, hvis der er tale om en person i “øjensynlig livsfare” eller en person “ramt af skibbrud eller anden tilsvarende ulykke”, jfr. straffelovens § 253″, skriver Erik Frodelund.

For at undgå en situation, hvor man er ved at dehydrere i sommervarmen og skal bede om vand, er der nogle signaler fra kroppen, der er gode at kende. Det kan du læse mere om her:

Er du dehydreret? Disse faresignaler skal du tage alvorligt

Har man krav på et glas vand? Gratis vand måske på vej

Reglerne for servering af vand på cafeer og restauranter kan dog være på vej til at ændre sig.

I hvert fald hvis det står til Anders Nygaard, der er direktør for musikfirmaet Limelight.

Han har for nyligt stillet et borgerforslag til Folketinget, der går på, at restauranter ved lov skal pålægges at servere postevand gratis, hvis de har adgang til det.

Ifølge ham er det blandt andet for at begrænse forbruget af plastik, når restauranter serverer mineralvand fra plastikflasker i stedet for vand fra hanen.

– Og så er det også for at undgå misforståelser mellem kunden og restauranten. På den måde kommer der en konsensus alle steder om, at hvis man bestiller postevand fra menukortet, så er det gratis, siger Anders Nygaard.

Anders Nygaard understreger dog, at loven om gratis postevand kun skal gælde for de kunder, der er køber i forvejen køber mad og drikke på restauranten – og dermed ikke folk, der kommer fra gaden og beder om det.

Powered by Labrador CMS