Hashsmugler lokket med million: Alt gik galt

Newspaq
Udgivet Opdateret

Smugleri af halvandet ton hash på sejlbåden Jamie gik galt ud for Hollands kyst. Sejler får seks års fængsel.

En sejlkyndig mand blev lokket med udsigten til en million kroner plus en sejlbåd, da han sidste år organiserede en stor hashtransport fra Marokko til Danmark.

Det har den 35-årige M. fortalt torsdag i et retsmøde i Roskilde. Han har indrømmet, at der på båden Jamie skulle sejles halvandet ton mod nord.

Straffen er fastsat til fængsel i seks år.

Turen sidste sommer gik dog galt. De hollandske myndigheder opbragte Jamie 5. september.

– Det var jeg ikke jublende lykkelig over, siger den 35-årige, da han bliver spurgt om reaktionen på kollapset.

Opgaven og betalingen var stillet ham i udsigt af en mand på Østerbro i København.

Denne mand ville også give ham Jamie som belønning. Båden lå i Hundige Havn, og forberedelsen til turen begyndte allerede i vinteren 2013.

Den 35-årige allierede sig med en kammerat, som han blandt andet kender fra et freelancejob som flyttemand, fortæller han.

Turen mod syd og tilbage igen var fyldt med problemer. I Den Engelske Kanal var der voldsom storm, og kammeraten tabte sin mobiltelefon i vandet.

De 62 pakker med hash kom om bord i rum sø. En fiskerbåd kom med varerne. Senioranklager Bjørn Sejr vil vide, hvordan det foregik.

– Man binder bådene sammen, så sætter man lys på, og så smider man det bare over, lyder svaret.

To andre mænd skulle sejle båden fra Portugal mod nord. Motorknas og modvind i Biscayen forsinkede turen.

Det sidste, han hørte fra duoen, var, at der lå en båd lige bag Jamie og havde interesse for dem. Derefter skred de hollandske myndigheder ind.

Desuden har den 35-årige tilstået, at han allerede i 2009 var med, da en anden båd, Lady, skulle bringe 300 kilo mod nord.

– Der er tale om organiseret kriminalitet, som den tiltalte har indtaget en central rolle i planlægningen af, konstaterer dommer Anne Schultz-Nielsen blandt andet ved domsafsigelsen.

Den dømte kender arrangøren af den store og mislykkede tur fra et ophold i Nyborg Statsfængsel. Den 35-årige er tidligere idømt seks års fængsel for kokain.

Arrangøren fra Østerbro i København er også varetægtsfængslet. Han har været mål for en endnu større efterforskning udført af Politiets Efterretningstjenestes afdeling for organiseret kriminalitet.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS