Hedegaard: Vigtigt at Kina og USA står sammen

Newspaq
Udgivet Opdateret

Det er afgørende, at Kina endelig involverer omverdenen i landets klimapolitik, mener afgående klimakommissær.

Kina og USA sender et meget vigtigt signal ved i fællesskab at proklamere, at de tager ansvar for at stoppe udledningen af drivhusgasser.

Det siger EU’s afgående klimakommissær, Connie Hedegaard, efter at Kina for første gang har sat et mål for, hvornår landets udledning af drivhusgasser skal stoppe med at stige.

Samtidig erklærer USA’s præsident, Barack Obama, at amerikanerne sigter mod at skære en fjerdedel af landets udledning frem mod 2025 gennem en fordobling af reduktionshastigheden.

– Det er super godt, at de to største udledere i verden i stedet for at vente på hinanden nu tager hinanden i hånden. De markerer, at de godt ved, de har et internationalt ansvar, siger Connie Hedegaard.

– Man skal også lægge mærke til, at det sker på allerhøjeste niveau. Det er landenes præsidenter, der præsenterer aftalen. Det ligger der også en afgørende forpligtelse i, siger den afgående klimakommissær.

Hun fremhæver det banebrydende i, at Kina endelig anerkender nødvendigheden af at involvere resten af verden i sine planer om, at udledningen skal have toppet senest i 2030.

– Jeg kan huske, at det for bare fem-seks år siden nærmest var det værste spørgsmål, man kunne stille dem. Det er godt, at de siger, det kommer resten af verden ved nu, siger Connie Hedegaard.

– Det knap så positive er så, at 2030 er meget sent. Jeg tror faktisk ikke, det er så langt fra, hvad Kina havde tænkt sig at gøre i alle tilfælde. Derudover mangler vi at få svar på, om de derefter vil blive på det niveau, eller om de starter med at reducere fra topniveauet, siger hun.

Når det gælder amerikanernes klimaudmelding, bliver det ifølge Connie Hedegaard afgørende at se, hvorvidt visionerne nu også kan konverteres til praksis.

– En uge efter at Obama har tabt et midtvejsvalg, går han ud med en fordobling af reduktionsraten. Nu må vi se, hvordan han vil gøre det, når han ikke kan få ting igennem i Kongressen. Ikke desto mindre har han nu forpligtet sig over for verden, siger Hedegaard.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS