Her ankommer corona-vaccinen til Danmark

Søndag bliver de første danskere vaccineret med coronavaccinen. Den er netop ankommet til København.

Her ankommer vaccinen til Statens Serum Institut. KLIK for flere billeder. Foto: Presse-fotos.dk.
Her ankommer vaccinen til Statens Serum Institut. KLIK for flere billeder. Foto: Presse-fotos.dk.
Udgivet Opdateret

Vaccinen mod coronavirus fra medicinalselskaberne Pfizer og BioNTech er tidligt lørdag morgen ankommet til Statens Serum Institut (SSI) på Amager i København.

Det bekræfter SSI-direktør Henrik Ullum til Ritzau.

– Vi har længe glædet os til at modtage den her første ladning af vacciner og derfor snart kunne sende dem ud til danskerne.

– Det er meget, meget dejligt, at vi nu snart kan lave et direkte slag tilbage mod corona ved at behandle det aktivt ved, at vi immuniserer, således at man ikke bliver syg, siger Henrik Ullum.

Fra Amager vil vaccinerne blive pakket om i mindre kasser og videredistribueret til landets fem regioner.

Vaccinerne er blevet sendt med lastbil fra et distributionscenter i Belgien.

Danmark modtager i første omgang omkring 9750 vaccinedoser, der bliver videredistribueret til regionerne senere lørdag.

Søndag klokken ni

De første danskere vil blive vaccineret søndag morgen klokken ni. Her vil beboere på fem plejehjem – et i hver region – få vaccinen. Herefter vil nogle personer fra frontpersonalet såsom sygeplejersker i regionerne også blive vaccineret.

Den første leverance på 9750 vaccinedoser er nok til at vaccinere knap 5000 danskere. Det skyldes, at hver person skal have to skud med tre ugers mellemrum.

I den kommende uge ventes der at blive leveret yderligere 38.025 vaccinedoser. I ugerne efter vil der komme knap 48.000 doser om ugen.

Danmark har lagt billet ind på at købe vaccinedoser fra Pfizer og BioNTech, så 1,5 millioner danskere kan vaccineres med vaccinen.

Desuden vil Danmark købe yderligere 2,6 millioner doser af coronavaccinen. Den forventes dog først at kunne blive leveret i marts eller april 2021.

Flere er startet

Coronavaccinen fra Pfizer/BioNTech er den første, der er godkendt til brug i EU. USA, Canada og Storbritannien er allerede i gang med at give vaccinen.

Men EU har ventet på godkendelsen fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA). Her blev den godkendt 21. december efter pres for at få processen gjort hurtigere.

Det er frivilligt at lade sig vaccinere, men målet er, at alle danske borgere over 18 år får tilbud om vaccinen.

EU-Kommissionen har på vegne af medlemslandene indgået forhåndsaftaler med flere andre selskaber, der arbejder på at udvikle en coronavaccine og har haft lovende resultater.

Men det er altså kun Pfizer/BioNTech-vaccinen, der indtil videre er godkendt til brug i EU.

-Vi er klar

Der er tændt et lys i mørket, skrev statsminister Mette Frederiksen (S) på Facebook efter den første coronavaccine blev godkendt i EU.

Myndighederne har arbejdet på højtryk for at have en vaccinationsplan klar. Det betyder, at vi er klar til at vaccinere så hurtigt som muligt efter, at vaccinen er kommet til Danmark.

Vi skal fortsat væbne os med tålmodighed. Vi kommer ikke til at have vacciner til alle på samme tid“, skrev Mette Frederiksen.

Lær mere om vaccinerne

Lægemiddelstyrelsen har oprettet en oversigt, hvor man kan læse alt, hvad der er værd at vide om de godkendte vacciner.

Her kan man blandt andet læse om bivirkningerne ved vaccinen; hvor hyppige de er og hvor alvorlige de er.

Dette omtalte Lægemiddelstyrelsens direktør Thomas Senderovitz også tidligere på et vaccine-pressemødet:

– De er forbigående, og vi har ikke set alvorlige bivirkninger. Der er kun set enkelte allergiske reaktioner, men det er meget, meget sjældent, sagde Thomas Senderovitz.

Han er selv klar til at tage vaccinen.

– Jeg vil personligt være helt tryg ved at lade mig vaccinere, sagde han videre.

De får den først

Her kan du læse, hvem der får vaccinen først i Danmark.

* Personer i risikogrupperne, som har underliggende sygdomme og tilstande, der øger risikoen for et alvorligt sygdomsforløb, hvis de smittes med coronavirus. Det gælder ældre og kronisk syge.

* Sundheds- og plejepersonale samt udvalgt personale på det sociale område, som har tæt kontakt med syge og personer i risikogrupperne.

* Personer i samfundskritiske funktioner, som ikke umiddelbart kan erstattes. Det gælder personer med en ekspertviden. Et eksempel på det er en kontrolrumsoperatør i energisektoren.

* Alle danskere vil på et tidspunkt blive tilbudt en vaccination mod coronavirus. Man vil få en henvendelse fra myndighederne om, hvor og hvornår man kan blive vaccineret.

* Borgere på eksempelvis plejehjem vil blive vaccineret på selve plejehjemmet. Personale i sundheds- og ældreplejen vil blive vaccineret på arbejdspladsen, mens det for andre vil ske i dertil indrettede vaccinationscentre i hele Danmark.

Kilder: Sundhedsstyrelsen, Berlingske.

Powered by Labrador CMS