Her er bummelum forbudt

Friluftråder guider til, hvad man kan gøre, hvis det er helt umuligt at holde sig

Når man skal, så skal man... Men må man overhovedet besørge i naturen?
Når man skal, så skal man... Men må man overhovedet besørge i naturen?
Udgivet Opdateret

Når man skal, så skal man... Også når man er ude at nyde naturen. Men må man egentlig forrette sin nødtørft i det fri?

Som udgangspunkt nej. Naturen er ikke et toilet for andre end de vilde dyr, der lever der, slår chefkonsulent i Friluftsrådet, Anker Madsen, fast i en pressemeddelelse. 

- Reglen er, at man skal holde sig, hvis man er trængende på stranden, i skoven eller andre steder i naturen. Det er ikke anderledes, end hvis du på vej hjem fra byen en sen nattetime tisser op af en bygning, siger Anker Madsen og fortsætter: 

- Det er lige så ulovligt at gøre det i naturen, og du risikerer at få en bøde. Så det er bare ud at spejde efter et toilet. 

Chefkonsulenten henviser til Ordensbekendtgørelsen, der siger, at ”det er forbudt at udvise uanstændig eller anstødelig opførsel, der er egnet til at forulempe andre eller vække offentlig forargelse.”

KUN i absolut nødstilfælde

Men hvad gør man så, hvis det kniber gevaldigt med at holde sig?

- Det er klart, at der jo ikke er nogen, der skal gøre i bukserne, hvis der opstår et akut behov for at besørge. Er det tilfældet, så vil jeg anbefale, at man går LANGT væk fra stier eller åbne arealer, finder sig et uforstyrret sted bag buske eller noget krat, og så gør det, man skal gøre, lyder det fra Anker Madsen. 

- Men det er altså kun i de absolut mest grelle tilfælde, det er en løsning, tilføjer han. 

Find hundeposen frem

Når man har besørget i naturen, så skal efterladenskaberne enten graves ned eller dækkes til med grene og blade, understreger chefkonsulenten fra Friluftsrådet. 

Alternativt kan man gøre, som når man går tur med hunden, hvor man samler dens høm-høm op i en pose og smider det ud.

Powered by Labrador CMS