Her er de mest almindelige problemer i soveværelset

Foto: Colourbox
Udgivet Opdateret

De fleste par har til tider problemer i soveværelset. Her er de mest almindelige.

De fleste har prøvet, at sex-livet ikke kører på skinner. Den gode nyhed er, at langt de fleste problemer, der opstår i soveværelset kan løses med god gammeldags kommunikation.

Huffington Post har lavet en udførlig liste i samarbejde med en række eksperter på området. Måske du genkender nogle af problemerne?

1. Forskel i lyst-niveau

Uoverensstemmelse mellem partneres lyst er et af de med almindelige problemer. For kvinderne er der især fire faktorer,d er spiller ind: Fysisk smerte under samleje, kronisk træthed (eventuelt på grund af stress, finansielle bekymringer). Disse to årsager kan afhjælpes med livstils-ændringer og god kommunikation partnerne imellem. Men de to hoved-årsager bunder i den seksuelle og psykologiske historie i par-forholdet: Lysten til sex er en god målestok for forholdets generelle tilstand.

– Det mest almindelige problem: Den ene part har mere lyst til sex end den anden, siger Phd. Michael Aaron.

2. Ikke tid til sex

– “Vi elsker hinanden, men vi kan ikke finde tid til sex i vores hektiske hverdag”. Det er ofte en dårlig undskyldning, der er tegn på dybereliggende problemer som smerter ved samleje, mangel på lyst, rejsnings-problemer eller andet, siger psykoterapeut Cathy Beaton.

Tiden er sjældent problemet, når det handler om sex. Det er bare nemmere end at skulle indrømme et større, mere alvorligt problem.

3. Medicinske lidelser

Nogle gange er problemet medicinsk. Der findes ikke en lille blå pille, der øger lysten til sex. Nogle problemer kommer af diabetes (eller behandlingen heraf) eller kræftbehandling. Men også her spiller åben og ærlig kommunikation en enorm rolle. Fordi man er bange for at tale om problemet, bange for at fejle, at skuffe eller blive afvist, undlader man at tale om problemet, hvilket bare gør det værre.

– Jeg arbejder med personer og par, der kæmper med problemer, der primært er af medicinsk karakter. Manglende lyst befinder sig ofte i t-krydset mellem krop, sind og parforhold, siger Sharon L. Bober, phd.

Stort galleri: 400 nøgenbilleder er ren kunst

4. Problemer med at opnå erektion

Nogle mænd har svært ved at få erektion. I enkelte tilfælde er det er reelt fysisk problem, der kan kureres med medicin. Men oftest er det et psykisk problem, der kræver, at manden og hans partner sammen laver øvelser, der styrker mandens tro på, at han kan få en erektion. Desuden har øvelser også til formål at manden ikke skal føle sig presset i den seksuelle situation. Han skal lære, at sex ikke altid behøver være samleje. Mange gange kan sex være berøringer eller andet, der ikke kræver en hård erektion.

– Nogle mænd skal også lære at lære deres partned bedre at kende, før de begynder at være seksuelle sammen og ikke tro, at den første seksuelle oplevelse absolut skal være samleje, siger Bruce Berman, phd.

5. Et fald i mængden af sex

Det er et normalt problem, at et par er utilfredse med, at deres sexliv ikke er så aktivt, som det har været.

– De øvelser, jeg anbefaler til par, der er utilfredse med mindre sex i forholdet, går ud på at de skal prøve at røre hinanden erotisk derhjemme. En lille smule, lidt ad gangen. Jeg brainstormer også med dem, hvordan de kan finde tid til at være sig selv – hver for sig og sammen. Når to mennesker har forskellige interesser og laver ting uden den anden, kommer de hjem med fornyet energi og interesse for sig selv og deres partner, fortæller certificeret sex-terapeut Sari Cooper.

Det vigtigt at finde grunden til, at et par ikke har så hyppig sex, som de har haft eller gerne vil have. Det kan være grundlæggende problemer i parforholdet, som er helt nødvendige at løse, før sex-livet kan blive bedre.

6. Smerte under samleje

Irving Blink, phd. fortæller:

– Jeg har forsket i dette område i mange år, og smerten er ikke seksuel, men sex er smertefuldt. Jeg behandler smerten som et fysiologisk problem og ikke et seksuelt problem. Det kan lade sig gøre, fordi smerten næsten altid kan fremprovokeres ved en gynækologisk undersøgelse eller isættelse af tampon. Der er ikke en traditionel måde at behandle smerten på. Det første jeg kigger på, er den fysiske årsag i kønsdelene. Dernæst de psykiske årsager: Det kan være seksuelle traumer, misbrug eller depression eller angst.

Læs også: Her er de mest almindelige – og ualmindelige – sexfantasier

7. Den ene har en affære

Mange gange kommer de seksuelle problemer af, at parret er på nippet til at gå fra hinanden. Oftest er der en ny-opdaget affære.

– Min behandling starter med at undersøge parret historie, eller rettere: deres seksuelle historie. Har parret nogensinde haft rigtig god sex? I så fald, hvornår stoppede det og hvorfor? Nyder parret hinanden? Nusser de, nyder de hinandens lugte og at røre ved hinanden? Det er noget af det helt basale, siger Rita DeMaria, phd.

8. Mangel på følelsesmæssig nærhed

– Om folk knepper, fister eller har gruppesex, er jeg sådan set ligeglad med, jeg er en “lev og lad leve”-type. Men mange par glemmer det helt basale: At elske hinanden og elske med hinanden. De glemmer at tage sig god tid. Jeg arbejdede med en mand i trediverne på et tidspunkt. Han ville gerne holde længere i sengen, og gennem hypnoterapi og undervisning fik vi løst hans problem.

Det fortæller Rebecca Hope Dnistram, som er certificeret ægteskabs – og familieterapeut.

– Fem år senere kom han tilbage: Hans partner havde nogle medicinske problemer, der gjorde, at penetration var smertefuldt efter få minutter. Han ville derfor lære at komme for hurtigt igen. Endnu en gang var hypnoterapi den rigtige løsning for ham. Denne mand vidste, at han måtte tilsidesætte sit ego og de forventninger mange sociale medier pålagte ham, for at han og partneren kunne få et godt sexliv. De lyttede til hinanden, og jeg er sikker på, at de til stadighed gør, hvad der er nødvendigt for at opretholde et godt forhold, selv i de svære tider i deres parforhold.

Se her: 10 sexede facts du nok ikke kendte til

9. Sex-afhængighed

Der findes mennesker, som er direkte afhængige af sex. Det skader et parforhold.

Phd. Mark D. Ackerman fortæller:

– Der er flere og flere, der klager over sex-afhængighed. Min tilgang er at undersøge de underliggende faktorer som stress, familie-problemer, alkohol eller stoffer. Behandlingen involverer ofte at sætte grænser, impuls-kontrol, omdirigering af fantasier eller parterapi, hvor det kan lade sig gøre. Hvis problemet kommer af depression, kan lykkepiller være en løsning.

Powered by Labrador CMS