Her er den rigtige hund til familien

Der er stor forskel på, hvor meget arbejde og tid forskellige hunderacer kræver. Derfor bør du nøje overveje dine prioriteter, inden du anskaffer dig en hvalp

Udgivet Opdateret

Man kan hurtigt blive forelsket, når man sidder med en lille, blød hundehvalp i armene. Men en hund er ikke bare en hund, så inden man anskaffer sig et firbenet familiemedlem, er der nogle overvejelser, man skal gøre sig.

Hos Dyreværnet oplever man ofte, at unge hunde indleveres, fordi det har været et dårligt match.

Det kan der heldigvis gøres noget ved, og først og fremmest handler det om at flytte blikket væk fra hunden.

- Når man skal vælge hund, handler det først og fremmest om at se på sig selv.

Selskabshund eller brugshund

- Hvad vil jeg have? Hvor meget tid har jeg lyst til at bruge på det? Hvor aktiv vil jeg være? Og husk at være realistisk om, hvad du kan og vil, siger Emilie Borup Preuss, der er hundetræner og indehaver af virksomheden Hundesnude.

Når du har gjort dig de overvejelser, skal du gøre op med dig selv, om du skal have en selskabshund eller en brugshund. Det kommer igen meget an på, hvad du vil investere af tid og engagement.

- Selskabshundene er til de familier og mennesker, som mest går efter en hund for familiemedlemmets og selskabets skyld, men ikke ønsker at investere meget tid i projektet, siger Emilie Borup Preuss og fortsætter:

- Nogle føler, de får mere hund ved en brugshund, men den kræver også meget mere tid og arbejde.

Se på moren

Når man har fundet frem til sin ønskede hundetype, så er det tid til at finde hunden. Her er der et klart råd fra Maria Rønde Jakobsen, der er internatchef i Dyreværnet:

- Det vigtigste er at se moren og de forhold, hundene lever under.

Det er faktisk alfa og omega, at du må se hvalpenes mor, for hvis du ikke må det, så er der fare for, at det er ulovlig import.

Loven siger nemlig, at hvalpe skal være med deres mor de første otte uger, og derfor vil moren altid være der, når du er ude at se på hvalpe. Kan du alligevel ikke se moren, er Maria Rønde Jakobsen ikke i tvivl.

- Så ville jeg i hvert fald ikke købe hunden, siger hun.

Kun forældrene

Det er Emilie Borup Preuss helt enig i. Man kan for eksempel se på, om forældrene er tolerante over for børn, og om de er vant til mange gæster.

- Forældrene er det bedste pejlemærke, vi har, når vi køber en hvalp. Vi har racen, men ud over det har vi kun forældrene, vi kan se på, siger Emilie Borup Preuss.

Får man alligevel købt sig en hund, som man ikke føler, passer til ens familie og behov, så er det selvfølgelig hårdt.

Smid håndklædet i ringen

Det kan være, man skal få noget hjælp udefra til luftning og træning, men det kan også være, at man bare skal kaste håndklædet i ringen.

- Det bedste er hurtigst muligt at erkende, at man skal finde en ny familie til hunden.

- Ofte trækker folk den for lang tid, og så udvikler hunden jo bare endnu flere adfærdsproblemer, end hvis man tager en hurtig beslutning, siger Maria Rønde Jakobsen, der samtidig understreger, at hun sagtens kan forstå, at det er en svær beslutning.

Golden retriever kan være et godt valg, hvis du vil have en aktiv hund til familien. (Arkivfoto).
Golden retriever kan være et godt valg, hvis du vil have en aktiv hund til familien. (Arkivfoto).

GODE RÅD TIL HUNDEEJEREN

1 Vis hensyn overfor andre

2 Hils venligt

3 Træn et sikkert indkald

4 Sørg for, at din hund bliver socialiseret

5 Lær hundens sprog at kende

6 Kend din hunds personlighed

7 Træn din hund

8 Søg hjælp ved uønsket adfærd

9 Opfyld hundens behov

10 Overhold regler og påbud

Kilde: Dyrenes Beskyttelse
Powered by Labrador CMS