Heunicke afslører: 13.386 smittede

Nye tiltag ved indrejse til Danmark og hvis du skal i fitnesscenter - vaccination af 18-39 årige fremrykkes

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S).
Udgivet Opdateret

Denne artikel fra pressemødet opdateres løbende:

Pressemødet med sundhedsminister Magnus Heunicke, direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm, direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum og direktør for Styrelsen for Forsyningssikkerhed Lisbet Zilmer-Johns er gået i gang.

Magnus Heunicke oplyser:

- Der er 13.386 smittede i dag. Indlæggelserne stiger ikke i samme grad. 553 er indlagt. Det er en færre end i går. De vil stige igen.

47 er indlagt med Omikron lige nu.

--

To nye tiltag indføres. Der skal være krav om coronapas ved fittnescentre. Ved indrejse fra udlandet, så findes det overalt. Meget få lande tester lige så meget som i Danmark. Man skal have en negativ test, før man lander i Danmark - uanset vaccinationsstatus, siger Heunicke.

--

Meget tyder på at revaccination yder bedre beskyttelse mod Omikron. Vaccinationer af 18-39-årige vil blive fremrykket.

Heunicke forudser, at sundhedsvæsenet vil blive presset yderligere. Han erkender, at personalet og sygehusvæsenet har været under et voldsomt pres som i andre lande. Alle ser med stor bekymring på udviklingen. 

- Vi er i en sundhedskrise, som påvirker alle mennesker.

--

- Regionerne skal bruge al ledig kapacitet på at komme gennem denne vinter. Vi har suspenderet en række patientrettigheder for at komme gennem krisen. De genindføres så snart, at det er muligt. Det er nødvendigt at gøre det lige nu. Vi opfordrer regionerne til at bruge al kapacitet - også den private - mest muligt, fastslår sundhedsministeren.

--

- Hele verden kigger på Danmark, fordi vi tester mest muligt. Derfor følger alle os. Viden er vigtig for at handle rettidigt.

Heunicke lover også, at Danmark er sikret vaccineleverancer.

--

Testkapaciteten vil blive intensiveret. 500.000 personer skal dagligt kunne hurtigtestes inden jul. Efter 7. januar vil 700.000 danskere kunne testes med henholdsvis pcr-test og hurtigtest.

- Lad os hjælpe hinanden til at komme igennem denne vinter, siger sundhedsministeren.

--

Søren Brostrøm oplyser, at alle mellem 18 og 39 år vil få fremrykket deres tilbud om det 3. stik. Nogle vil kunne få det allerede inden nytår.

- Vi antager, at Omikron kan give lige så meget sygdom som tidligere varianter. Der er meget smitte i den nævnte aldersgruppe. Derfor er det vigtigt at bryde smitten og forebygge sygdom i denne aldersgruppe. Risikoen er ikke stor for denne gruppe. Men nogle kan blive pænt syge og må på sygehuset.

- Vi kan se, at beskyttelsen efter 2. stik er god. Men den varer ikke længe i forhold til smitte. Hvis vi får 3. stik så hæves beskyttelsen mod Omikron med omkring 50 procent. Det er foreløbige data, men de er så robuste, at vi må reagere, fastslår Søren Brostrøm.

- Influenzaen blinker også nu som en risiko. Den plejer at tage fart på dette tidspunkt. Her kan folk også blive alvorligt syge.

--

- Nogle siger, at vaccinerne ikke har virket godt nok. De er faktisk effektive og bevarer en høj effektivitet i dem. Derfor giver det mening at bruge dem. Om et år eller to så har vi helt nye vacciner, som virker bedre og længere. Men vi kan ikke bare lade epidemien rase i en del af den danske befolkning. Vi mødes på tværs af generationer, siger Søren Brostrøm.

--

- I aften og i morgen bliver der indlagt oplysninger i systemet, så folk i alderen 18-39 kan finde vaccinetider til det 3. stik. Der kommer run på. Nogle apoteker og læger giver vacciner, men de lukker måske i forbindelse med julen. Kør nogle ekstra kilometer til vaccinestederne.

SørenBrostrøm betegner situationen som kritisk for sygehusvæsenet.

- Sygehusene mangler hænder, der kan komme et kvalitetstab, men det skal nok gå. Men det vil få konsekvenser. Vi kan ikke bare oprette en masse senge, som står tomme og venter. Mange vil få udskudt jeres behandlinger.

Ved akutsygdom er læger og sygehuse klar. Personalet skal nok tage sig af jer. 

--

Søren Brostrøm retter en stor og varm tak til alle dem, som arbejder i sygehusvæsenet og som yder en stor indsats.

- I skal ikke planlægge efter en stor nytårsaften. Se få mennesker og kun de nærmeste familiemedlemmer under julefrokosten.

--

Henrik Ullum, der er direktør i Statens Serum Institut,  tager ordet:

- Risikoen for at blive smittet med Omikron er større i hjemmet nu. Det skyldes, at Omikron er meget mere smitsom i forhold til tidligere varianter.

Omikron er nu blevet den dominerende variant. 

--

- Nye data viser, at når man er nyvaccineret, så er der 50 procents beskyttelse. Det gælder for den enkelte og for hele samfundet. Vi får en rigtig god beskyttelse ved at lade os vaccinere.

- De danske data viser, at risikoen for at blive indlagt med Omikron er lavere. Men det skyldes blandt andet, at de unge smittes og vi er vaccineret.

Man kan forhindre syv ud af ti indlæggelser ved at lade sig vaccinere, fastslår Henrik Ullum.

--

430.000 danskere bliver dagligt testet, oplyser direktør for Styrelsen for Forsyningssikkerhed Lisbet Zilmer-Johns.

- Der er pres på pcr-test - de er kun til folk, der har symptomer eller er nær kontakt. Tag ellers en hurtigtest i stedet. De, der har brug for pcr-testen, skal kunne komme til.

Ni millioner selvtests bliver kørt ud til skoler og i ældreplejen. Vi har indkøbt 65 millioner selvtest, oplyser Lisbet Zilmer-Johns.

- Selvtest er en god ide, hvis man for eksempel skal til en begivenhed. De er dog svære at få fat på for øjeblikket.

--

- Meld afbud til din test, hvis du ikke kan komme. Så kan tiden gå til en anden, opfordrer Lisbet Zilmer-Johns.

--

- 4,8 millioner danskere har taget 1. og 2. stik. 

2,3 millioner har taget 3. stik. Det er helt fantastisk og stor taknemmelighed for det, siger Søren Brostrøm.

--

Søren Brostrøm vil ikke udelukke, at vi skal have et fjerde stik næste år. Han kan heller ikke udelukke, at nye varianter vil opstå i de kommende år. 

- Om vi kommer til at vaccinere folk hvert år, kan jeg ikke sige. Vi gør alt for at være på forkant med udviklingen. Vaccinen skal redde os fra fremtidige epidemier.

Vi afslutter sendingen fra pressemødet her

Powered by Labrador CMS