Historisk dom: Højesteret tilkender handicappet erstatning

Foto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

Det er en historisk dom, der faldt ved Højesteret tirsdag, da en kvinde med leddegigt blev tilkendt 373.257 kroner i erstatning for uberettiget fyring fra det supermarked, hun arbejdede i.

Det er nemlig første gang, at Højesteret har dømt en arbejdsgiver til at betale erstatning for ikke at leve op til sine forpligtelser i forskelsbehandlingsloven, fortæller Jeannette Hahnemann, faglig sekretær i HK Handel, der førte sagen for kvinden.

»Det er et gennembrud i vores beskyttelse af mennesker med en funktionsnedsættelse på arbejdsmarkedet, og det ligger nu helt fast, at man ikke bare kan fyre en handicappet medarbejder,« siger Jeannette Hahnemann til hk.dk.

Højesteret lagde til grund, at arbejdsgiveren vidste eller burde vide, at kvinden led af en sygdom, der indebar et handicap, og at arbejdsgiveren derfor var forpligtet til at tilpasse arbejdsopgaverne for at fastholde medarbejderen.

Kvinden fik i 2008 konstateret kronisk leddegigt og fik en lægeerklæring på, at hun ikke kunne fortsætte det opslidende arbejde på gulvet i butikken. Men året efter blev hun fyret efter 14 års ansættelse med den begrundelse, at hun havde haft mere end 120 sygedage på et år.

Men den går ikke, siger Højesteret.

»Vi har nu en klokkeklar dom fra Højesteret, der siger, at hvis arbejdsgiveren er klar over, at medarbejderen har et handicap, så har man en udstrakt forpligtigelse til at tilpasse arbejdet til handicappet, så længe det ikke er urimeligt. Samtidig siger dommen, at 120 dages-reglen ikke kan bruges, når arbejdsgiveren ikke har tilpasset opgaverne. Så det her er en klar forbedring af handicappedes retsstilling på arbejdsmarkedet,« siger Jeanette Hahnemann til hk.dk.

Supermarkedet skal nu betale 373.257 kroner til kvinden samt 109.260 kroner i sagsomkostninger.

Powered by Labrador CMS