Historisk: Så kold har sommeren været

Juli 2020 har indtil videre været den koldeste i 41 år.

Selv om der har været dage til at ligge på stranden, så er juli 2020 indtil videre den koldeste juli i 41 år. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Udgivet Opdateret

Har du følt, at du har gået og skuttet dig i løbet af de juli-dage, der er gået, så kan det meget vel være sandt.

Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, har nemlig opgjort middeltemperaturen for dagene i juli frem til den 16. juli 2020, og det har vist sig at se køligt ud.

Faktisk er det den køligste juli i 41 år, skriver DMI i en pressemeddelelse.

Den koldeste juli

Der er blevet kigget nøje på tallene for juli-måned hos DMI, og det har vist sig at være en kølig affære. Temperaturerne for måneden ser nemlig ikke helt ud, som de plejer.

– Frem til og med i går den 16. juli var middeltemperaturen for juli blot 13,9 grader. Det er hele tre grader under det normale for årstiden. Det gør lige nu denne første halvdel af juli til den fjerde koldeste, DMI har registreret siden 1874 og den koldeste juli i 41 år, forklarer Klimatolog Mikael Scharling i meddelelsen.

Middeltemperaturen for juli ligger indtil videre meget lavt. Foto: DMI
Middeltemperaturen for juli ligger indtil videre meget lavt. Foto: DMI

Antallet af soltimer har også været minimalt sammenlignet med klimadata fra 1991 og frem til 2020.

Der har indtil videre kun været 90,1 soltimer, mens der ifølge klimanormalen er 230 soltimer fordelt på hele julimåned. Det er 20 procent under normalen.

Måneden har heller ikke budt på en eneste sommerdag set med meteorologiske briller. Kigger man på tallene for 2019 var det dog heller ikke tilfældet i den første halvdel af juni.

Masser af lavtryk

Årsagen til den kølige juli finder man i luftstrømningerne.

– Vi har hele måneden ligget i en kølig og fugtig luftstrømning, som trænger ind over os ude fra Atlanterhavet. Hvis alting ellers ligger stille på denne tid af året, har solen rigelig med kraft til at varme temperaturerne op til mere end de 15 til 20 grader, som vi har ligget på indtil videre i juli. Men det næsten konstante løb af flere lavtryk, som ruller ind over og lidt nord for os, har simpelthen holdt temperaturerne nede, siger vagtchef ved DMI Henning Gisselø.

I forbindelse med lavtryk vil vejret ofte også byde på skyer og vind. Det er noget, som ikke er usædvanligt for Danmark.

De kolde temperaturer skyldes en masse lavtryk, der også har sendt en del vind med sig. Foto: Anders Debel Hansen/Scanpix 2015/ Arkiv
De kolde temperaturer skyldes en masse lavtryk, der også har sendt en del vind med sig. Foto: Anders Debel Hansen/Scanpix 2015/ Arkiv

Men det usædvanlige ligger i, at vi bliver ved med at rammes af flere lavtryk, der også har budt på en del blæsende vejr. Nogle steder så voldsomt, at det har forårsaget forhøjede vandstande.

Solen skal nok komme

Heldigvis er der fortsat et par uger til at få rettet op på den dårlige rekord.

Desværre ser det dog ikke ud til, at temperaturerne bliver meget højere.

– Den kommende weekend bliver det lige lidt lunere, men i næste uger vil den kølige strømning fortsætte. Det kommer til at gå lidt op og ned med temperaturerne, og solen skal nok komme igennem ind i mellem, men rigtige varmegrader på 20 til 25 stykker bliver svært. Og tendensen med 17 til 18 grader i løbet af ugedagene ser ud til at blive ved, forklarer Henning Gisselø.

De nuværende prognoser peger på, at middeltemperaturen for juli 2020 lægger sig mellem 14,7 og 15 grader. Men hvis de holder stik betyder det alligevel, at vi har den koldeste julimåned i 22 år.

Rekorden for den koldeste julimåned var i 1979, da middeltemperaturen var på 13,6.

Powered by Labrador CMS