Hjemløs får kæmpeerstatning af staten: Du gætter aldrig hvad hun købte først

80-årige Wanda Whitter boede på gaden i 10 år, mens hun kæmpede for at få, hvad staten skyldte hende. Nu har hun brugt de første penge.

Wanda var en af 3.600 hjemløse i Washington D.C.Foto: LUCY NICHOLSON/ SCANPIX
Foto: LUCY NICHOLSON
/ SCANPIX

Udgivet Opdateret

Efter en 10 år lang kamp, for at bevise at staten skyldte hende penge, har 80-årige Wanda Whitter nu endelig vundet. Det har været en lang og sej kamp, hvor Wanda endte på gaden, og de folk, hun bad om hjælp fra, troede hun var skør. Til sidst fandt hun en der ville lytte, og får nu tilsendt end check på 100.000 dollar. Det skriver Washington Post.

Nægtede at tage imod penge

80-årige Wanda Whitter arbejdede som maskinarbejder på fabrikken Ingersoll-Rand, hvor hun lavede turbine- og motordele. En dag mistede hun jobbet. Hun valgte derfor at studere jura på universitet, mens hun boede hos en af sine døtre. Efter færdig uddannelse tog hun i 1999 til Washington D.C., hvor hun troede der var bedre jobmuligheder.

– Washington burde været stedet for advokater, siger Wanda ifølge avisen.

Desværre var det ikke nemt at finde et job. Wandas direkte fremtoning efter maskinarbejdet var ikke eftertragtet, og hun endte kun med at få småjob. Desværre var det ikke nok, og hun rendte til sidst tør for penge. I 2006 bestemte Wanda sig for at ansøge om sociale ydelser. Til hendes overraskelse skiftede beløbene hver måned fra 300 til 900 dollar om måneden. Uforstående overfor dette ringede Wanda til kommunen for at løse mysteriet. Ingen kunne dog forklare problemet.

Træt af fejlene valgte hun til sidst at sende pengene retur. Normalt, når folk løber tør for penge, vil de tage imod alt, hvad de får i desperation. Men Wanda var sikker i sin sag, og var for stædig til at give op.

– Ingen ville tro mig, hvis jeg indløste checksene, siger Wanda.

Tog kampen op

For stolt til at fortælle familien, hvor slem hendes situation egentlig var, flyttede hun ind i et hjem for hjemløse. Hun var nu en del af de 3.600 hjemløse voksne i Washington. Da hun til sidst prøvede, at få tilsendt checkene med for små beløb, var det heller ikke muligt længere. Det er nemlig svært at få post som hjemløs. Checksene blev sendt tilbage til kommunen, inden de overhovedet nåede Wanda.

– Hun sendte alle hendes checks tilbage i 2006, 2007 og 2008. Flere af dem kunne ikke leveres, da der ingen adresse eller bankkonto var. Så i oktober holdt kommunen helt op med at sende dem eller at kontakte hende, siger hendes advokat Daniela de la Piedra.

Wanda havde ikke fortalt nogen, hvor hun var, og da hendes døtre endelig fandt hende, tog en af dem til Washington, for at overtale hende til at flytte ind hos noget familie.

– Jeg fortalte min datter, at jeg blev nødt til at afslutte det her. Jeg ville ikke rejse, inden jeg havde fået mine penge, siger Wanda.

Ingen troede hende

Mens Wanda boede på hjem for hjemløse suppleret med gaden, prøvede hun at få nogen til at tro på hendes historie. Hun havde endda beviset med sig, da hun havde gemt alle papirerne i plastikposer i hendes kufferter. Kufferterne låste hun fast til stole, når hun sov på gaden. Desværre lyttede ingen, og hun blev derimod tilbudt mental hjælp.

– De blev ved med at sende mig til mental rådgivning. Men jeg var ikke skør, siger Wanda.

Efter mange år var der endelig en, der lyttede, nemlig socialarbejderen Julie Turner. Og ganske rigtigt havde Wanda gemt beviset for statens gæld.

– Hun havde brug for økonomisk og ikke mental hjælp, siger Turner og fortsætter:

– Det er en del af problemet med hjemløse i Washington. De  fleste sager bliver afvist som mental sygdom, men mange gange skyldes det ganske enkelt økonomi.

Får sit liv tilbage

Efter at have kigget på det, kunne hendes advokat konkludere, at staten skyldte Wanda en masse penge. Mens Wanda sov på asfalten, var tallet steget til seks cifre.

Wanda fik først en check på 999 dollars, det største beløb, der kan udstedes med det samme. Ved hjælp af Turner har hun nu fået sin egen lille lejlighed, hvor Turner også har hjulpet hende med at skaffe møbler og lignende gennem donationer. Turner har endda taget ting med fra sit eget hjem.

Hun skulle modtage en check på 99.999 dollars inden for den nærmeste tid. Dette er det største beløb, kommunen kan sende, hvis hun skal have pengene hurtigt, resten vil komme senere. Men Wanda tror ikke på at pengene kommer, og hun har indtil videre kun brugt 77 dollars af sin check grundet hendes mistro. Pengene brugte hun på en ordentlig hovedpude. Efter alle de år, er hun nu endelig fri for at sove på gaden.

Powered by Labrador CMS