Hold dig varm og sikker ved brændeovnen

De omkring 750.000 brændeovne i Danmark udgør en væsentlig brandfare.

De er både hyggelige og dejligt varme, brændeovne. Men de kan også være en kilde til brande, hvis du ikke fyrer ordentligt. KLIK VIDERE OG SE, HVORDAN DU BEDST FYRER OP. (Foto: Scanpix)
De er både hyggelige og dejligt varme, brændeovne. Men de kan også være en kilde til brande, hvis du ikke fyrer ordentligt. KLIK VIDERE OG SE, HVORDAN DU BEDST FYRER OP. (Foto: Scanpix)
Udgivet Opdateret

På de lange, kolde vinterdage ynder mangt en dansker at varme sig i flammernes skær fra en af de omkring 750.000 brændeovne, der står i de danske stuer.

Det giver desværre også brandvæsnet en del at se, for skorstensbrande er en stor kilde til udrykninger i vintermånederne.

Der er dog en række ting, man selv kan gøre for at højne brandsikkerheden i ens eget hjem.

Nordjyllands Beredskab skriver, at man blandt andet kan øge brandsikkerheden ved at sikre sig at træet er godt og tørt. Hvad du ellers kan gøre kan du læse mere om i galleriet over artiklen, hvor vi har samlet de bedste tips.

Brændeovnsrøg er også en ukendt dræber

Foruden brandrisikoen findes der også en sundhedsfare ved brug af brændeovne. For de fine partikler fra brændefyring har sundhedsskadelige konsekvenser for mennesker.

Mange danskere er ikke klar over, at de bidrager til luftforureningen, når de tænder op i brændeovnen, mener seniorrådgiver i Det Økologiske Råd Kåre Press-Kristensen.

– Medier og politikere har fokuseret meget på dieselbiler, der også er et problem, men som dog er blevet bedre. Vi har overset brændeovnene, fordi de bare har levet deres stille liv på hr. og fru Danmarks private grund, siger han.

Ifølge tal fra Nationalt Center for Miljø og Energi (offentliggjort i 2016) kan halvdelen af de for tidlige dødsfald i Danmark som følge af partikelforuerning, som er udledt i Danmark, henføres til forurening fra brændeovnsrøg.

Tal fra 2013 viste, at 3750 mennesker dør for tidligt hvert år som følge af luftforurening, og at cirka 1000 af disse dødsfald skyldes forurening fra danske kilder.

Powered by Labrador CMS