Hospital giver patienter HIV

En medarbejder genbrugte udstyr, som var blevet brugt på en patient med HIV.

En medarbejder har givet fem patienter HIV ved at skide på protokollerne.Arkivfoto: SCANPIX
Arkivfoto: SCANPIX

Udgivet Opdateret

Et kinesisk hospital har indrømmet, at have inficeret fem patienter med HIV ved en fejl. Det er sket, fordi en medarbejder på hospitalet genbrugte udstyr, der skulle have været smidt ud. Det skiver BBC.

Myndighederne i Kina udtaler, at en tekniker på hospitalet genbrugte et rør, der var blevet brugt hos en patient med HIV. Fem mennesker er blevet fyret fra hospitalet Hangzhous Zhejang Provincial Hospital of Chinese Medicine på grund af hændelsen.

Meget lidt information

Myndighederne siger, at de blev gjort opmærksom på hændelsen den 26. januar. I en udtalelse fra de kinesiske myndigheder er der ingen information, om andre patienter eventuelt kan have været udsat for smitterisiko.

Det er heller ikke blevet frigivet, hvornår patienterne er blevet smittet, eller hvad de pågældende patienter blev behandlet for i første omgang. Men der står i udtalelsen, at de smittede vil modtage behandling og kompensation.

Kina tidligere spredt Aids

To årtier siden resulterede dårlig sikkerhed i, at HIV blev spredt i Kina. Nyhederne om hospitalets uforsigtighed har derfor betydet chok og kritik på de sociale medier.

– Et hospital, der ikke følger protokollerne? Hvem kan vi almindelige mennesker stole på? Skriver en person på Weibo, der er Kinas version af Twitter.

– Den her sag er blevet afsløret, men hvad med de sager vi ikke kender? Der må have været mange andre! Skriver en anden bruger.

Blodtransfusions skandale smittede tusinder

Antallet af smittede med HIV/Aids steg hastigt i Kina efter en skandale i Henan-provinsen i 90’erne, hvor landmænd der solgte deres blod fik HIV på grund af dårlig sikkerhed.

Donorernes blod blev samlet i store beholdere, og det lukrative plasma blev fjernet. Det resterende blod, der nu var blevet kontamineret, blev sprøjtet ind i donorerne, så de kunne donore igen hurtigt.

I årevis prøvede myndighederne at dække over problemet, og det er stadig ikke sikkert, hvor mange der er blevet smittet. I 2001 meddelte Kina, at mellem 30.000 og 50.000 havde fået HIV igennem skandalen. Men andre myndigheder har senere hentydet at antallet var meget større.

501.000 sager om Aids

Skandalen hjalp dog med at påpege måder, HIV kunne blive spredt, og regler omkring bloddonation og blodtransfusioner er senere blevet forbedret. Ulovlige praksisser fortsætter dog.

I 2006 sagsøgte en gruppe på 19 mennesker et hospital i Heilongijang over transfusioner, hvor de fik HIV. I en nylig rapport stod, at Kina havde 501.000 kendte sager af HIV/Aids i slutningen af 2014. Rapporten kom ikke med nogle tal omkring ukendte sager.

Powered by Labrador CMS