Hospitaler advarer om kaos på fødegangene

Sundhedsminister Sophie Løhde, Foto: Claus Bech/Scanpix (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Der er hård kritik til sundhedsminister Sophie Løhde (V) fra landets hospitaler, skriver Information.

Hospitalerne frygter for de kommende års finansiering af fødeafdelingerne, selv om ministeren på et samråd tirsdag annoncerede, at hun ville tildele fødeafdelingerne 34,5 millioner kroner, som oprindeligt var øremærket afdelingerne i år, men som der for to uger siden blev skabt tvivl om i medierne.

Ved samme lejlighed afviste ministeren imidlertid at svare på, hvad der skal ske med de i alt 225 millioner kroner, som den tidligere regering satte af til fødeafdelingerne over de kommende tre år.

Bekymring og usikkerhed

Det skaber stor bekymring og usikkerhed, at den økonomiske ramme for 2016 langtfra er på plads, lyder det fra både Rigshospitalet, Aarhus Universitetshospital, Aalborg Universitetshospital og Odense Universitetshospital.

Hospitalerne vurderer, at det kan blive svært at leve op til Sundhedsstyrelsens vejledning, hvis ikke fødeafdelingerne får tilført de øremærkede midler, som de indtil for kort tid siden havde budgetteret efter. Det vil blandt andet betyde en større risiko for fejl i forbindelse med fødsler, lyder det fra hospitalerne.

Enhedslisten efterlyser klar udmelding

Enhedslistens sundhedsordfører Stine Brix (Ø) mener, at regeringen har håndteret sagen ualmindelig dårligt. Hun kritiserer sundhedsministeren for at skabe usikkerhed på området ved ikke at komme med en klar udmelding om, hvad der skal ske med pengene, som allerede var besluttet skulle gives til fødeafdelingerne i 2015.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) siger i et skriftligt svar til avisen, at regionerne nu har fået tilsagn om de 34,5 millioner kroner, der var afsat for 2015, og det er så op til de enkelte regioner at vurdere, hvordan pengene bruges bedst muligt på fødeafdelingerne. Hun påpeger, at regeringens økonomiaftale med regionerne giver dem 1,5 milliarder kroner ekstra i 2016. Samtidigt vil et kommende finanslovforslag ifølge ministeren indeholde et yderligere løft til sundhedsområdet, skriver Information.

Powered by Labrador CMS