Hovedpine og opkast: Bliver tømmermænd værre med alderen?

Ny forskning giver endegyldigt svaret på et af livets store spørgsmål.

Udgivet Opdateret

Vi kender det nok alle sammen – en historie, der begynder med ‘da jeg begyndte at gå i byen’ og herefter begynder fortællingen om en superhelt i nattelivet, der i hvert fald ikke havde tømmermænd dagen efter. Men er det egentlig sandheden? Er tømmermænd virkelig noget, der bliver værre med alderen? Det giver ny forskning nu svar på.

Janne Schurmann Tolstrup, der er professor på Forskningsafdelingen for sundhed og sygelighed i befolkningen på SDU, har sammen med kolleger undersøgt om der er hold i myten.

Selvom det er mandag, så kan det godt være, at enkelte klager over at have tømmermænd på anden dagen efter en alt for fugtig lørdag. Men i studiet foretaget blandt 51.645 danske mænd og kvinder, så viste det faktisk – stik imod den gængse myte – at de ældste sjældnere havde tømmermænd, og hvis de havde var de mildere.

– De unge ‘binge’-drikker helt klart mere end andre aldersgrupper (drikker adskillige genstande ved samme lejlighed, red.). Og hvis du ikke drikker så meget længere, så kan det være, du ikke helt kan huske, hvor slemt det faktisk var at have tømmermænd, og så oplever du dem værre, når de opstår, siger Richard Stephens, der er lektor i psykologi på Keele University til Videnskab.dk.

Problematisk emne

Men et er om tømmermænd kan gradbøjes – en smerteforsker har fundet frem til, at ældre er mindre følsomme end unge. Så det kan godt være, at de unge er mere eksponeret til tømmermænd, mens de ældre kan holde til et par snaps ekstra til julefrokosten, fordi de har en større smertetærskel.

Der er i hvert fald studier, der peger på, at ældre føler mindre smerte end de unge. Og det kan have indvirkning på, hvordan tømmermænd føles.

På Videnskab.dk fastslår de i hvert fald, at forskningen ikke giver noget endegyldigt svar – hovedsageligt fordi der ikke er meget forskning på området.

Powered by Labrador CMS