Husk nu at tjekke podernes cykler før skolestart

Du kan selv undersøge, om familien er indehaver af en sikker børnecykel, husets mindste kan komme i skole på. Når familiens mindste skal ud i trafikken, skal jernhesten være toptunet. Det har nemlig stor betydning for cykelsikkerheden. Derfor er det vigtigt, at du gør dit barns cykel klar til skolestart.

Udgivet Opdateret

Klokken ringer ind til et nyt skoleår, og for mange børn betyder det, at de skal tage turen til og fra skole på cykel. Derfor er at det vigtigt, at dit barn har en sikker børnecykel, der er klar til skolestart.

Det er simpelthen på tide at få styr på jernhesten, så den er klar til en ny sæson.

En sikker børnecykel starter med dækkene, og det første, man skal tjekke, er mængden af luft i dem, lyder det fra Cyklistforbundets cykelmekaniker Jakob Devantier.

– Mange børn kører på cykler, som er lige så tunge som dem selv, så hvis man pumper dækkene nok, så hjulene ruller godt, har man hjulpet dem meget.

– Generelt er børnecykler tunge, i forhold til hvor meget børn vejer. Så er dækkene ikke pumpet tilstrækkeligt, er det tungt for dem at træde, forklarer Jakob Devantier.

Sådan tjekker du dækkene

Med det rigtige håndelag kan man tjekke, om dækkene trænger til et pift luft.

– Når jeg mærker efter, om dækket er pumpet nok, så mærker jeg på siderne. Der kan man mærke helt ind til slangen og fornemme, hvor meget luft der skal i. Derudover står det også på selve dækket, hvor hårdt det skal pumpes. Det siger cykelmekanikeren og fortsætter:

– Hvis man kun mærker efter på toppen af dækket, mærker man på glidebanen, og hvis man også har indlæg i, der gør det vanskeligere at punktere, så føles dækket hårdere, selv om det kan mangle luft, tilføjer Jakob Devantier.

Indstil saddelen

De små poder skyder hurtigt i vejret, så man skal også måle efter, om saddelindstillingen passer til barnets højde. Det forklarer Benita Beyer fra Fri BikeShop.

– Når man sætter sadlen, skal man kunne nå jorden med trædepuden på begge fødder – det skal være mere end bare tåspidserne. Det passer med, at børnene får det buk i knæet, de skal have, når de cykler, så de har bedre kontrol over cyklen og ikke laver overstræk, siger Benita Beyer.

Ifølge cykelmekaniker Jakob Devantier er det vigtigt, at barnet får en grundig fornemmelse af cyklen inden skolestart.

– Hvis det er en ny cykel, så sæt sadlen to centimeter for lavt, indtil barnet får selvsikkerhed og balance på cyklen. Derefter kan man sætte den op, råder han.

Tjek bremserne

Foruden saddelhøjden og dæktrykket skal man også tjekke bremserne for at have en sikker børnecykel. Det er uhyre vigtigt, understreger de to cykelspecialister.

– Prøv selv som forælder at trække cyklen, læg vægt i, og tag så i bremserne. Hvis cyklen ikke stopper godt, når du lægger vægt i, så kan barnet, som ikke har lige så stærke hænder, heller ikke stoppe cyklen, siger Jakob Devantier.

Tjek også, om bremseklodserne er slidte og skal skiftes, og om de griber fat om fælgen.

Sådan holder du cykeltyven væk

– Lås altid cyklen fast med mindst én forsikringsgodkendt lås til for eksempel et cykelstativ eller en lygtepæl.

– Parker din cykel i et aflåst rum, når der er mulighed for det.

– Stil ikke cyklen ved busstoppesteder, togstationer eller andre store cykelholdepladser, hvor risikoen for tyveri er størst.

– Tag løse genstande såsom lygter og cykelpumpe med dig, når du går fra din cykel.

– Lås altid cyklen, også selv om du bare skal ind i kiosken eller supermarkedet, for ellers dækker forsikringen ikke.

Kilder: Cyklistforbundet og Forsikring og Pension

– Håndbremser er lige så sikre som fodbremsen. Men har man håndbremser, skal de bremse uafhængigt af hinanden på både for- og bagdæk, siger Benita Beyer.

Klik igennem galleriet ovenover for at se, hvad du ellers skal huske, når du gør dit barns cykel klar til skolestart.

Powered by Labrador CMS