Hvad sker der med din Facebook-profil når du dør

Du bør tænke over din digitale arv, som sociale medier og billeder, så den bliver, som du selv vil have det. Det letter også byrden for de efterladte

Offentliggjort

Sådan håndterer du din digitale arv

I en digitaliseret verden er det vigtigt at tage stilling til, hvad der skal ske med din digitale arv efter din død. Sociale medier og online profiler kan fortsætte med at eksistere, medmindre der træffes specifikke foranstaltninger.

Vibeke Sonntag Larsen fra Landsforeningen Liv&Død anbefaler, at man planlægger sin digitale arv for at lette byrden for de efterladte. Dette kan inkludere at udpege en eftermælekontakt på Facebook eller registrere sine ønsker på minsidstevilje.nu.


Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Vores liv er blevet digitaliseret. Det samme gælder for mange af vores minder.

Vi knipser billeder med smartphones. Oplevelser og tanker bliver delt i stride strømme på sociale medier.

Hvis ikke du tager de nødvendige forholdsregler, er udgangspunktet, at dine profiler på sociale medier og billeder får et evigt liv efter din død.

Du bør derfor tage stilling til, hvad der skal ske med din digitale arv, hvis du ikke ønsker det.

Den digitale arv 

Det fortæller sekretariatschef i Landsforeningen Liv&Død Vibeke Sonntag Larsen:

- Vores anbefaling er, at man tager sit digitale liv alvorligt og får lagt en plan for, hvad der skal ske med den digitale arv. Det gælder for alle - unge som gamle, for vi ved jo ikke, præcis hvornår vi dør.

Hun vurderer, at den digitale arv er en udskudt beslutning, som flere har svært ved og undgår at forholde sig til.

- Men man bør tage stilling - også af hensyn til de efterladte. Der er i forvejen meget, som de skal forholde sig, og det kan være et ret møjsommeligt arbejde for de efterladte at få lukket profiler på sociale medier, siger Vibeke Sonntag Larsen.

De fleste af os har et digitalt liv, der indeholder billeder, minder og oplevelser. Du bør tage stilling til, hvad der skal ske med dit digitale liv og din digitale arv, inden du går bort, lyder anbefalingen.

Officielle dokumenter 

- Meta, der står bag blandt andet Facebook, kræver typisk, at man fremsender officielle dokumenter, der dokumenterer dødsfaldet, og at man er nærmeste pårørende.

Hvis en profil på sociale medier får lov til at fortsætte, efter at personen er gået bort, kan der opstå uhensigtsmæssige situationer.

- Venner, der ikke ved, at personen er gået bort, kan skrive tillykke med fødselsdagen på den afdødes væg, siger hun.

På Facebook kan du gøre det nemmere for de pårørende, hvis du på forhånd udpeger en eftermælekontakt.

Det gør du i appen ved at vælge "Indstillinger" i menuen, "Kontocenter" og "Personlige oplysninger". Her kan du justere på "Ejerskab og kontrol over konto". Du kan også gøre det på en computer, efter at du er logget ind på Facebook.

Tal med dine nærmeste pårørende om, hvad der skal ske med din og deres digitale arv. Det anbefaler sekretariatschef i Landsforeningen Liv&Død Vibeke Sonntag Larsen.

Minsidstevilje.nu 

En anden mulighed er at skrive dine kodeord til sociale medier ind på hjemmesiden minsidstevilje.nu, som brancheorganisationen Danske Bedemænd står bag.

Efter at du er logget ind med dit MitID, kan du også tilføje pårørende og kontaktpersoner samt ønsker til begravelse eller bisættelse.

Branchedirektør i Danske Bedemænd Ole Roed Jakobsen kalder det rettidig omhu at tage stilling, inden man dør.

- Har man tilføjet pårørende, vil de automatisk få besked om Min sidste vilje 72 timer efter et dødsfald. Det er for at sikre, at de er blevet underrettet om dødsfaldet, før systemet gør det, siger han.

- De fleste bedemænd i Danmark kan også se, om der foreligger en Min sidste vilje.

Powered by Labrador CMS