Hver tredje kommune sænker skatten næste år

Hver tredje kommune sænke skatten. Foto: colourbox
Udgivet Opdateret

Næsten hver tredje af landets 98 kommuner sænker skatten i 2015, oplyser Kommunernes Landsforening (KL).

Onsdag er der deadline for kommunernes endelige budgetter for næste år, og mange borgere og virksomheder kan se frem til skattelettelser i 2015.

Og det er der flere forklaringer på, lyder det fra KL-formand Martin Damm (V):

»Jeg tror, der især er to grunde til, at skatten så mange steder i landet får et nøk nedad. For det første har kommunerne gennem flere år effektiviseret deres drift og dermed sparet penge. For det andet indgik det i økonomiaftalen for 2015, at staten giver tilskud til kommunale skattenedsættelser, så kommunerne de første fire år kun mister en del af deres provenu,« siger formanden.

Udsigterne til lavere skat kommer fra en foreløbig opgørelse af kommunernes budgetter. Den viser, at 31 ud af landets 98 kommuner har valgt at give virksomheder eller borgere end mindre skattelettelse på et eller flere områder.

Ifølge dr.dk sænker seks kommuner indkomstskatten. Ni kommuner reducerer ejendomsskatten til kommunen, kaldet grundskylden, og 23 kommuner forbedrer forholdene for virksomhederne ved at sænke den såkaldte dækningsafgift, som er en lokal erhvervsskat, offentlige ejendomme eller private virksomheder betaler ud over ejendomsskatten.

Fem kommuner vil hæve skatten med 113 millioner kroner til sammen, mens oversigten for alle landets kommuner viser samlet set en skattenedsættelse på 186 millioner kroner.

Næstformand i KL Erik Nielsen (S) udtrykker over for DR, at skattelettelser nogle steder giver mulighed for at hæve skatten andre steder.

»Næsten hver tredje kommune har effektiviseret deres drift, så de kan spare penge med henblik på at sænke skatten. Det giver mulighed for, at andre kan hæve den. Og det er den solidaritet, der er vigtig for, at vi kan få det til at løbe rundt kommunerne imellem,« siger han til dr.dk.

Først om et par uger vil der være en oversigt, som viser, hvilke områder kommunerne har valgt at spare på.

Powered by Labrador CMS