Hvor sund er du egentlig? Sådan får du svar

Arkivfoto: Colourbox
Udgivet Opdateret

Med en række apps kan du holde styr på alt fra din forbrænding til kalorieindtag og blodtryk. Også kronisk syge kan få gavn af dem.

“Du har gået 4,11 kilometer og forbrændt 247 kalorier.”

“Du har i dag drukket ét glas vand og har otte tilbage, før du har nået din daglige kvote.”

Oplysninger som disse bliver i stigende grad mulige at få via vores smartphone. Et hav af apps har inden for de seneste år gjort det muligt at følge med i alt fra vores puls og kalorieindtag til søvnmønster og humør.

Og det er noget, danskerne er begyndt at tage til sig. I en rundspørge, lavet af analysebureauet Wilke for Newspaq, svarer knap hver femte ud af 1080 adspurgte, at de benytter sig af sundhedsapps.

Fænomenet hedder ‘self tracking’, og det er i den grad kommet for at blive. Det vurderer Christiane Vejlø, der er digital trendanalytiker og stifter af bloggen og medievirksomheden Elektronista.

– Selvtracking er en kæmpe trend, og vi kommer til at se en masse både apps og devises, som vi kan bruge til at tracke vores adfærd med henblik på at optimere den, siger hun til Newspaq.

Det bakkes op af Jakob Eg Larsen, der er lektor ved DTU, hvor han forsker i mobile systemer, herunder self tracking. Han nævner især to ting, der er årsag til fænomenets indtog.

– Der findes et stort antal apps, aktivitetsmålere og bærbare sensorer på markedet, som gør folk i stand til at self tracke, så den teknologiske udvikling har været med til at skubbe til det. Og så bliver vi i medierne bombarderet med råd om sundhed. Så det er en kombination af flere faktorer, siger han til Newspaq.

Jakob Eg Larsen fremhæver desuden et område, hvor self tracking for tiden vinder særligt indpas.

– Der bliver flere og flere med livsstilssygdomme, og der er self tracking simpelthen et middel til at forbedre livskvaliteten eller håndtere en kroniske lidelse bedre, forklarer han.

Vil man gerne forsøge sig med self tracking, anbefaler Christiane Vejlø især Withings-app’en ‘Health Mate’, der importerer data fra apparater som badevægt og blodtryksmåler og hjælper dig med at holde styr på din kropsvægt, puls, søvn mm. Vil man holde styr på hvilke afstande, man tilbagelægger hver dag enten i løb, til fods eller på cykel, er app’en ‘Moves’ ifølge Christiane Vejlø anbefalelsesværdig.

I den modsatte ende af spektret fremhæver hun app’en ‘Checky’, der holder styr på, hvor mange gange du tjekker din telefon i løbet af en dag. Fremover skal apps nemlig generelt hjælpe os med at ændre vores vaner, forklare Christiane Vejlø.

– Det kommer til at handle om helbred og adfærdsændring. Det handler om, at vi mennesker kan opdatere os selv, ligesom vi kender det fra computeren. Vi kan simpelthen blive til en bedre version af os selv, siger hun.

Om det reelt gør os sundere, vil tiden ifølge Jakob Eg Larsen vise.

– Man kan tydeligt se, at mulighederne for self tracking skaber en øget bevidsthed omkring vores sundhed. Men hvorvidt det rykker ved den generelle folkesundhed, afventer vi stadig undersøgelser, der siger noget om, siger han til Newspaq.

Fakta:

18,1 procent af i alt 1080 adspurgte danskere svarer i en meningsmåling lavet af Wilke for Newspaq, at de benytter sig af sundhedsapps.

Fænomenet kaldes ‘self tracking’.

De såkaldte self tracking-apps måler og hjælper dig med at få overblik over ting som din fysiske aktivitet, kalorieindtag og søvnkvalitet.

En række af disse app’s er koblet op til redskaber som badevægt, trackende armbånd mm.

Newspaq

Powered by Labrador CMS