IBA-studerende til Kina: Vi vil skille os ud

De svære kinesiske skrifttegn bliver en del af hverdagen, når Patrick Petersen t.v. og Mikkel Nicolaisen fra IBA Erhvervsakademi Kolding uddanner sig på en helt ny uddannelse med to år i den kinesiske storby, Shanghai. Foto: Gummi Rúnar.
Udgivet Opdateret

To år på skolebænken i megabyen Shanghai skræmmer ikke Mikkel Nicolaisen og Patrick Petersen fra IBA Erhvervsakademi Kolding. Tværtimod. De to studerende har bevist valgt en ny uddannelse, der gør dem klogere på det asiatiske marked og skiller dem ud fra mængden af unge i jobkøen.

De kinesiske skrifttegn driller lidt, når Mikkel Nicolaisen skal skrive sit navn. Men den 19-årige studerende på IBA Erhvervsakademi Kolding lader sig ikke så let slå ud, for han har selv valgt en ordentlig mundfuld af en udfordring: Den spritnye uddannelse Euro-Asia Business Management, hvis lige ikke findes i Danmark. Uddannelsen kombinerer to år på skolebænken i Kolding med to år i millionbyen Shanghai i Kina.

– Det asiatiske marked er spændende, fordi væksten er enorm, og fordi Asien derfor er ved at blive en kæmpe konkurrent til Vesten. Det fascinerer mig meget, siger Mikkel Nicolaisen, der også helt bevidst har valgt en uddannelse med to år væk fra lille Danmark.

– Når jeg er færdig med uddannelsen, vil jeg stå med et cv, der skiller mig ud fra andre unges. Og på den måde kan jeg komme foran i jobkøen, lyder Mikkel Nicolaisens håb.

Studiekammeraten Patrick Petersen, 20, har altid haft en drøm om at studere i udlandet, men det var mest London eller USA, der indgik i hans planer. Fremtiden tog imidlertid en drejning, da han hørte om IBA’s nye Kina-uddannelse.

– Jeg blev virkelig hooked, da jeg hørte om Shanghai på et informationsmøde. Mange store, danske virksomheder rykker til Asien i øjeblikket, og der bliver kun flere af dem. Jeg tror, at jeg får en større kulturforståelse og bedre jobmuligheder ved at tage derned, siger han.

Hårdt for vennerne

De første to år skal Mikkel Nicolaisen og Patrick Petersen gå i skole på IBA Erhvervsakademi Kolding, hvor de bliver klædt på med kursus i kinesisk kulturforståelse og fag inden for økonomi og management. Derefter skal de sige farvel til venner og familie, når de sætter sig i flyet med kurs mod Shanghai.

– Mine venner har det i forvejen ret hårdt med, at jeg er flyttet til Kolding (fra Espergærde i Nordsjælland, red.), så de blev lidt blege, da jeg fortalte om Shanghai. Men kan jeg klare at flytte alene til Kolding, kan jeg også klare at rykke videre til Shanghai, siger Patrick Petersen med et grin og fortsætter lidt mere alvorligt:

– Det handler om at få en god uddannelse og gøre noget, man brænder for.

Mikkel og Patrick er to af kun fem danske unge på uddannelsen, og de undrer sig begge over, at ikke flere af deres jævnaldrende vælger udlandet for en periode.

– Mange tør ikke tage springet, og det er synd, for de går glip af rigtig, rigtig meget. Men vi er nok opdraget med at leve i en komfortzone her i lille Danmark. Den kan det være svært at bryde ud af, mener Patrick, der selv har rejst meget til Afrika, hvor hans mor kommer fra.

Mikkel nikker enigt. Han glæder sig til at tage hul på det asiatiske eventyr, der venter forude:

– Jeg lærer en anden kultur at kende og bliver garanteret også meget klogere på mig selv. Det hele bliver vildt spændende.

Fakta: Bachelor i Euro-Asia Business Management

IBA i Kolding har udviklet uddannelsen BA i Euro-Asia Business Management på grund af det hastigt voksende globale marked. Uddannelsen har som navnet antyder stærkt fokus på Asien og foregår i samarbejde med Shanghai Finance University.

Der er to modeller for uddannelsen: Den ene varer fire år, hvoraf de to år er på universitetet i Shanghai, den anden fire et halvt år – også med et langt ophold i Shanghai.

De studerende får kompetencer til at håndtere udfordringer på det globale marked og særligt det asiatiske.

Powered by Labrador CMS