Ikke råd til advokater: Folk erklærer sig skyldig for at slippe ud af fængsel

Det er hurtigere for de indsatte at erkende sig skyldig og få en straf end at vente på en forsvarsadvokat. Men en kæmpe retssag kan ændre det hele.

Folk venter i årevis på at komme for retten.Arkivfoto: SCANPIX
Arkivfoto: SCANPIX

Udgivet Opdateret

I Louisiana har fattige tiltalte to muligheder: Sygne hen i fængslet, mens de venter på en forsvarer eller erkende sig skyldig.

Michael Carter har brugt mere end halvandet år i fængsel, mens han venter på sin retssag. Til trods for det er den 27-årige stadig ved godt mod, når han fortæller sin historie til The Daily Beast.

Advokaterne gør intet

I august 2015 blev Carter anholdt for ulovlig besiddelse af våben og uanstændig opførsel med en mindreårig. Carter havde inden det problemer med at finde et job. Han fik en gang imellem vagter hos en mekanikker, men det rakte ikke engang til regningerne – og det kunne overhovedet ikke betale for en forsvarsadvokat.

Så da Carter blev sat bag tremmer, valgte han at vente på en offentlig forsvarer, der kunne hjælpe ham. Efter tre måneder mødte Carter endelig sin advokat. Men efter det møde, har Carter stort set ikke set ham siden.

– Han er ikke kommet for at besøge mig en eneste gang, fortæller Carter.

Han tilføjer, at advokaten ikke har udspurgt ham eller gjort noget som helst for at undersøge omstændighederne ved hans sag. I december blev anklageren og forsvarsadvokaten enige om at udskyde retssagen endnu en gang.

– De offentlige forsvarer gør intet for dig, sukker Carter.

Fattige ender bag tremmer – rige slipper

Desværre er Carters historie langt fra enestående i Louisiana. Faktisk er den mere reglen end undtagelsen. 85% af de tiltalte i staten er fattige. Afroamerikanere bliver fængslet fire gange så meget per tiltale som hvide.

Det er udelukkende bøder og afgifter der betaler for de offentlige forsvarer i stedet for skatten. Louisiana er den eneste stat, der finder midler til sine advokater på den måde og med 250.000 sager om året, er systemet faldet sammen.

Der bliver i gennemsnit kun brugt 1.600 kroner på forsvar per sag. Det er så slemt at trefjerdedele af regionerne i landet er stoppet med at tage nye klienter ind, hvis de er en bestemt type.

Derfor startede en lille samling af advokater et modsvar. De havde fået nok. Efter næsten et års forberedelse og planlægning, har de sagsøgt en lang række af offentlige institutioner og personer på vegne af Carter og 12 andre indsatte.

Erkender sig skyldig uden forsvar

Gruppen består af en umage blanding af rettighedsadvokater og advokater fra et elite advokatfirma fra New York. Med søgsmålet håber advokaterne at afsløre en kendt hemmelighed: At Louisiana systematisk har nægtet fattige mennesker deres rettighed til en advokat.

Gruppen vil have opsyn med de offentlige forsvarsadvokaterne, indtil reformer har fikset problemet. Søgsmålet kan blive første skridt mod mere retfærdighed for fattige tiltalte.

Mens gruppen forberedte sig på retssagen, tog de til mange retssager og mødte tiltalte staten over. Det de så var chokerende. Mange tiltalte blev rådet til at erkende sig skyldige uden nogen efterforskning i deres sag. Advokater hverken kendte eller genkendte deres klienter. Nogle gange erkendte tiltalte sig også skyldige uden at være repræsenteret af nogen som helst.

Sagsøger guvernør

Advokaternes søgsmål er ikke imod de offentlige forsvarer, men systemet der har ansat dem. De sagsøgte er derfor blandt andet guvernøren. bestyrelsesmedlemmer for de offentlige forsvarer og statsforsvaren Jay Dixon.

Nogle forsvarsadvokater har også allerede anerkendt behovet for et søgsmål for at få ændret tingene.

– Det har været svært for os. Vi arbejder i byer med usædvanligt mange sager i en stat, der er fængselshovedstad, siger chefforsvareren i New Orleans, Derwyn Bunton og fortsætter:

– Jeg tror, den her retssag har været uundgåelig efter i årevis ikke at have levet op til de indsattes rettigheder.

Powered by Labrador CMS