Illegale arbejdere strømmer til Danmark

Det er blandt andet som gadeprostituerede de illegale arbejdere opererer i Danmark. Arkivfoto: Colourbox.
Udgivet Opdateret

Gadeprostituerede, illegale arbejdere på restauranter og på byggepladser og enkeltpersoner, der rejser til Danmark for at tjene nogle hurtige penge. Antallet af udlændinge, der bliver sigtet for at arbejde ulovligt i Danmark, er mere end fordoblet siden 2010. Det viser data fra Rigspolitiet, som metroxpress har gennemgået.

I alt er 2.816 udlændinge blevet sigtet for ulovligt arbejde i perioden. Brudt op på nationaliteter er personer fra Nigeria øverst på listen med 321 sigtelser efterfulgt af Pakistan, Kina og Indien.

»Vi oplever typisk folk, der arbejder illegalt, som optræder i brancher som prostitution, rengøring, pizzeriaer, transportvirksomheder og restaurationer,« forklarer Thomas Kristensen, kommunikationsrådgiver hos Rigspolitiet.

Hos Center Mod Menneskehandel under Socialstyrelsen har man siden 2007 identificeret 417 ofre for menneskehandel i Danmark. Heraf er 43 procent fra Nigeria.

»Nigeria bonner helt klart mest ud, og det er primært inden for prostitution, vi ser sagerne,« siger specialkonsulent Anders Lisborg, som forklarer, at man dermed ikke kan sige, at prostitution er den mest udbredte form for illegalt arbejde.

»Inden for de seneste år er man blevet mere opmærksom på menneskehandel til tvangsarbejde, som kan vise sig at være meget mere omfattende end prostitution.«

Han bakkes op af International Labour Organization, ILO, der anslår, at 21 millioner mennesker er tvangsarbejdere.

I EU anslår ILO, at 880.000 personer er ofre for tvangsarbejde. 30 procent er inden for sexarbejde, mens 70 procent er inden for landbrug, byggefag, fabriksarbejde og lignende.

Rockwool Fonden udgav i december 2014 en rapport om illegalt arbejde i Danmark. Forskerne anslår, at antallet af illegale arbejdere i Danmark er steget fra omkring 15.000 i 2010 til 33.000 i 2013.

Powered by Labrador CMS