Influenza-epidemi rammer hårdt: Skole mangler mange elever

Hele landet er lige nu ramt af influenza. På Brøruphus Efterskole har man måttet undvære op til 1/3 af eleverne på én gang.

Udgivet Opdateret

Tusindvis af danskere må i disse dage blive under dynen, fordi de er ramt af influenza. Ifølge Statens Serum Institut er der nu så mange smittede, at vi nærmer os en regulær epidemi. Det skriver TV2 Østjylland. 

På Brøruphus Efterskole i Brørup ved Skanderborg har det i løbet af vinteren været så slemt, at skolen har måttet undvære op til 1/3 af eleverne på én gang.

– Jeg er mega træt og har rigtig ondt i halsen. Og så går jeg og drikker te og pudser næse konstant, siger Anna Jørgensen, der er elev på Brøruphus Efterskole, til TV2 Østjylland.

Selvom influenza-epidemien rammer folk i hele landet, så er efterskolerne særligt udsatte.

Anne Jørgensen er en af de mange elever, der lige nu er ramt af influenza på Brøruphhus Efterskole.
Anne Jørgensen er en af de mange elever, der lige nu er ramt af influenza på Brøruphhus Efterskole.

– På en efterskole der ér de bare meget sammen. De går tæt sammen og smitter lynhurtigt hinanden, siger Andreas Vind, der er forstander på Brøruphus Efterskole, til TV2 Østjylland.

Det er den nu sygdomsramte elev Anna Jørgensen enig i.

– Så snart der er én, der er syg, så bliver alle bare syge, siger hun.

Skolen passer på

Da TV2 Østjylland tirsdag var på besøg på efterskolen, kunne forstanderen berette om 10 influenzaramte elever. Skolen tager sine forholdsregler, når influenzaen hærger.

– Vi er forholdsvis hurtige til at bede dem om at tage hjem og blive raske, hvis de bliver syge på skolen, siger forstanderen Andreas Vind, til TV2 Østjylland.

Ud af de 10 sygdomsramte tirsdag ligger otte af dem derhjemme og kun to på skolen.

Vaccinen er forgæves

Ifølge en ekspert i infektionssygdomme er der særligt mange, der er blevet ramt af influenza i år. Mange har oplevet, at deres influenzavaccine ikke har hjulpet.

Eleverne går tæt sammen og smitter lynhurtigt hinanden, lyder det fra Andreas Vind. Foto: TV2 Østjylland.
Eleverne går tæt sammen og smitter lynhurtigt hinanden, lyder det fra Andreas Vind. Foto: TV2 Østjylland.

– I år florerer der to hovedtyper af influenza. En A-influenza og en B-influenza. Og den her B’er er ikke særlig effektiv at vaccinere imod. Så man kan altså godt blive ramt af B-influenza, selvom man faktisk er blevet vaccineret, siger Lars Østergaard, professor, Infektionsmedicinsk afd., Aarhus Universitetshospital, til TV2 Østjylland.

Han forklarer også, at der ikke er stor forskel på, hvordan de forskellige influenzatyper føles. Man har det bare rigtig skidt, hvis man rammes – og det er uanset hvilken type, man rammes af.

Lars Østergaard har også et par gode råd til dem, der gerne vil undgå at blive ramt.

– Man skal vaske sine hænder og spritte dem af en gang imellem. Det er det mest effektive middel, fordi man har influenza på sine fingre, og når man så gnider sig i øjnene, så kommer det ind i kroppen på den måde, siger han.

Han tilføjer også, at det altid er en god idé at holde en armslængde fra nogen, der hoster og sprutter.

Powered by Labrador CMS