Ingen ekstra hjælp på vej til lokale ved udrejsecenter

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) stoler på eksisterende tiltag omkring Kjærshovedgård

Trods flere forsøg på at stoppe kriminaliteten, så bliver en gruppe beboere på udrejsecenter Kærshovedgård ved med at begå ny kriminalitet.
Trods flere forsøg på at stoppe kriminaliteten, så bliver en gruppe beboere på udrejsecenter Kærshovedgård ved med at begå ny kriminalitet.
Udgivet Opdateret

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har ikke nye penge eller nye initiativer på vej for at give mere tryghed til lokalområdet omkring udrejsecenter Kærshovedgård, hvor svært kriminelle udviste udlændinge sidder.

N.B. Til Newsbreak.dk oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet, at regeringen er ved at oprette en tryghedsgruppe. Her vil blive afsat et årligt millionbeløb til en pulje til støtte til konkrete initiativer, som tryghedsgruppen indstiller at sætte i værk. 

Det fremgår af samråd tirsdag, hvor han af De Konservatives udlændingeordfører, Marcus Knuth, bliver spurgt om, hvad man vil gøre for lokalområdet.

- Nu står det klart, at der ikke kommer et nyt udrejsecenter. Derfor fokuserer vi nu på at give området en hjælpende hånd. Borgerne løfter en stor byrde og skal aflastes, siger Mattias Tesfaye tirsdag.

Snak og snak

Han fortæller, at man har nedsat en tryghedsgruppe, hvor lokale interessenter kan komme med forslag til, hvordan man øger trygheden. De forslag vil så kunne søge offentlig støtte.

Marcus Knuth kaldte i starten af samrådet oprettelsen af en tryghedsgruppe for "helt ude i hampen" og "snak og snak og snak" som løsning, da lokale allerede er kommet med idéer. Og han kritiserer, at man ikke allokerer mere politi til området.

- Vi har styrket hegnet omkring centret, der er en døgnbemandet vagt og der bliver patruljeret tre gange i døgnet omkring centret. Og bliver der brug for mere, så er vi klar til at se på det.

- Så jeg er enig i, at lokalsamfundet skal have en hjælpende hånd. Men jeg er uenig med spørgeren om, at der ikke sker noget. Vi er godt i gang, siger Mattias Tesfaye.

Ændrede planer

Samrådet er en del af den snart langstrakte diskussion om fremtiden for udrejsecentret Kærshovedgård, hvor det var et valgløfte fra regeringen i 2019 at lave et nyt udrejsecenter et andet sted i landet for de mest kriminelle beboere.

I maj 2021 foreslog regeringen så at placere et nyt center på Langeland. Det var der dog et folketingsflertal imod.

Derfor er planen om at lave et nyt udrejsecenter på Langeland lagt i graven. Og regeringen har ingen alternative forslag. Dermed står lokalområdet omkring Kærshovedgård med de samme problemer, der har været længe.

- Vi er så skuffede over, at ministeren ikke gør noget for at hjælpe beboerne omkring Kærshovedgård, der oplever enorme problemer. Det lovede man ellers, sagde Marcus Knuth til Ritzau forud for samrådet.

Mere politi

De lokale i området ønsker mere politi, støtte til alarmer og mere overvågning i området for at mindske kriminaliteten.

De af beboerne, der er placeret på Kærshovedgård, fordi de er udvist ved dom eller er på tålt ophold, er da også endog meget kriminelle.

Et svar til Folketinget viste i september, at de 138 personer på Kærshovedgård i de to kategorier samlet er dømt for 382 tilfælde af alvorlig kriminalitet og 11.790 tilfælde af mindre grov kriminalitet som ikke at leve op til deres meldepligt.

Kærshovedgård

Kriminalforsorgen driver to udrejsecentre for afviste asylansøgere, mennesker, der er udvist ved dom, samt mennesker på tålt ophold: Udrejsecenter Sjælsmark i Nordsjælland og Udrejsecenter Kærshovedgård i Midtjylland.

Udrejsecentrene er åbne centre med døgnbemanding, videoovervågning og adgangskontrol. Beboerne er ikke frihedsberøvede og kan derfor frit komme og gå på centret. Beboerne vil dog som udgangspunkt være underlagt såkaldt opholdspligt. Det betyder, at de har pligt til at bo og overnatte på centret.

Kriminalforsorgen driver udrejsecentrene på vegne af Udlændingestyrelsen. Opgaverne i relation til sundhedsbetjening, undervisning og aktivering løses af Røde Kors, og Kriminalforsorgen samarbejder herudover med både Politiet og Hjemrejsestyrelsen, som ligeledes er til stede på matriklen.

Udrejsecenter Kærshovedgård udgør Udlændingeinstitution Kærshovedgård. Institutionschefen er Niels Johan Geil.

Kilde: Kriminalforsorgen
Powered by Labrador CMS