Ingen hjælp at hente: Sker først til august

Regeringen indkalder til forhandlinger om ny varmehjælp. Første check kommer først til august.

Danskerne må vente med at få tilskud til varmeregningen.
Danskerne må vente med at få tilskud til varmeregningen.
Udgivet Opdateret

Udbetalingen af varmecheck vil tidligst ske til august, oplyser klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S). 

Han indkalder samtidig til politiske forhandlinger om at udvide varmehjælpen, efter at krigen i Ukraine har sendt energipriserne yderligere op.

Det var i februar, at et smalt flertal i Folketinget vedtog at give en milliard kroner samlet til omkring 320.000 husstande. 

Pengene skulle akut hjælpe trængte borgere, hvis varmeregninger var steget betydeligt.

Sker først i august

Men udbetalingen vil altså tidligst ske i august og september.

- Da vi lavede aftalen, var jeg klart af den overbevisning, at vi kunne få pengene ud hurtigere, end det har vist sig muligt.

- Det vil jeg godt beklage. For der sidder mange derude med en berettiget forventning om at få pengene, siger Dan Jørgensen og fortsætter:

- Men der er mange ting, der skal falde på plads i forhold til eksempelvis databehandling, så det kan desværre ikke gøres hurtigere.

Indkalder til nye forhandlinger

Dan Jørgensen indkalder samtidig til nye forhandlinger om at udvide varmehjælpen. 

Det er et stort ønske fra blandt andre SF, der forud for partiets landsmøde i weekenden foreslog at bruge yderligere 2,5 milliarder kroner på "varmepakke II".

- Siden vi indgik aftalen om en målrettet varmecheck er situationen blevet markant forværret. Der er krig i Europa, og energipriserne er fortsat meget, meget høje.

- Derfor skal vi se på, om vi ikke kan øge varmehjælpen yderligere. Det skal vi forhandle om nu, siger Dan Jørgensen.

Samme partier indkaldes

Til en start vil det være de partier, der var med i den originale aftale, der vil blive inviteret til forhandlingerne. 

Det inkluderer ikke blå blok, da hovedparten af de blå partier forlod forhandlingerne, fordi de mente, at aftalen hjalp for få.

- Og nu, hvor vi lægger op til at forøge hjælpen, kan det jo være, at flere partier vil støtte op.

Hovedparten af blå blok forlod forhandlingerne om den første varmehjælp, da de mente, at det var for lidt og hjalp for få. 

Håber på større opbakning

Dan Jørgensen håber, at flere partier vil støtte op nu, hvor der er lagt op til at udvide hjælpen.

Skal tidsplanen om august og september holde, vil ministeren samtidig have brug for tre fjerdedele af Folketinget til at godkende en hastebehandling af lovforslaget, der skal gennemføre pakken.

- Vi har behov for velvillighed i Folketinget til at lave en hastebehandling. Ellers vil det blive endnu senere, siger han.

FEM SPARETIPS TIL VARMEREGNINGEN

1. DÆK IKKE RADIATOREN TIL: Lægger man tøj eller andet på sin radiator, vil det gøre den mindre effektiv, fordi cirkulationen af varm luft rundt i rummet nedsættes. Det samme gælder termostaten. Den bør holdes fri. 

2. TÆND ALLE RADIATORER: Selvom overskriften måske virker lidt kryptisk i en artikel, der handler om at spare på varmen, er der faktisk en mening bag galskaben. Det er nemlig sådan, at man af hensyn til bygningen bør holde alle værelser i boligen opvarmede – selv soveværelset og andre rum, som man normalt ville holde køligere end resten.

3. FLERE RADIATORER I ET RUM, MEN SAMME TEMPERATUR: Selvom man med en radiator ville kunne klare varmebehovet i et rum, er det altid mere økonomisk at indstille alle radiatorer i rummet til en lavere temperatur.

4. SÆNK TEMPERATUREN 1 GRAD OG SPAR 5% PÅ VARMEREGNINGEN: Ved at skrue ned for termostatventilen og sænke temperaturen med 1 grad, kan man spare op til 5% af varmeregningen.

5. KONTROLLER TERMOSTATEN: For at sikre at radiatorerne fungerer optimalt, bør man et par gange om året tjekke sine termostater. Det gøres ved at følge tre simple trin:

Skru helt op for radiatoren.

Vent en time og kontroller så, at hele radiatorens overflade er varm.

Sluk radiatoren helt, vent en time, og kontroller, at hele radiatoren er kold.

Oplever du problemer, bør du kontakte din lokale installatør.

Kilde: Dansk Varme
Powered by Labrador CMS