-Ingen praktikanter til krænkende chefer

Danner en arbejdsplads gentagne gange rammer om krænkelser, skal den ikke kunne få praktikanter, mener HK

Det skal være slut med at kunne ansætte praktikanter på arbejdspladser, hvor der sker gentagne krænkelser af medarbejdere under uddannelse, mener HK-formand Anja C. Jensen. (Arkivfoto)
Det skal være slut med at kunne ansætte praktikanter på arbejdspladser, hvor der sker gentagne krænkelser af medarbejdere under uddannelse, mener HK-formand Anja C. Jensen. (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Sker det igen og igen, at en arbejdsplads har problemer med krænkelser af medarbejdere under uddannelse, skal arbejdspladsen kunne fratages retten til at få praktikanter eller elever.

Det siger formand for fagforeningen HK Anja C. Jensen til erhvervsmediet Finans.

Den seneste tids historier om krænkelser af især praktikanter på mediearbejdspladser får formanden til at råbe vagt i gevær.

- Det er ofte eleverne, der er de mest sårbare. Derfor skal det være nemmere at stoppe en elevfabrik, hvor de bliver krænket one-by-one, siger hun til Finans.

- De seneste afsløringer af seksuelle krænkelser er sket på TV 2. Men jeg er nødt til at sige, at det også foregår på helt almindelige arbejdspladser. Lige nu fylder seksuelle krænkelser meget i den offentlige debat. Men lige bagefter de seksuelle krænkelser følger almindelige krænkelser som for eksempel mobning.

Sanktion mulig

Det er allerede muligt at fratage virksomheder retten til at få praktikanter og elever. Men HK vil have sænket barren for, hvornår det bliver sanktionen i sager om gentagne fysiske eller psykiske krænkelser.

Det fortæller Anja C. Jensen, der er formand for fagforeningen.

- Heldigvis er der en instans, der behandler de her sager. Vi kan se, at de tilfælde, hvor virksomheder bliver frataget retten, er ret ekstreme tilfælde.

- Det må være et værktøj, der ligger mere i toppen af værktøjskassen.

Debatten blusser op

En dokumentar om en sexistisk kultur på nyhedsafdelingen i TV 2 fik på ny debatten om krænkelser på arbejdspladsen til at blusse op.

I dokumentaren står nuværende og tidligere medarbejdere på mediet frem og fortæller om en seksualiseret kultur. Det fremgår, at flere chefer overskred grænser for unge ansatte og praktikanter.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) siger til Finans, at han er glad for HK's input. Men han afviser at svare på, om forslaget vil blive en del af forhandlingerne mellem arbejdsgiverne og fagbevægelsen.

- Jeg vil hverken afvise eller love det. Men vi skal have fundet nogle løsninger i de brancher, hvor krænkelserne oftest sker, og det er typisk i de lavest lønnede job, at der sker flest krænkelser, siger han til Finans.

DanBred

I selskabet DanBred, der delvist er ejet af erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer, måtte hele bestyrelsen i sidste ende gå af. Selskabet havde undladt at fyre en direktør, som havde chikaneret en række yngre, kvindelige ansatte.

Efter en hurtig undersøgelse af en konkret fest konkluderede bestyrelsen, at der skulle sættes en stopper for Thomas Muurmann Henriksens "uacceptable adfærd".

Det fik dog ingen betydning for hans job, som han fik lov at blive i. Men efter mange overskrifter i medierne valgte direktøren selv at trække sig, og kort tid efter blev hele bestyrelsen skiftet ud.

Finans kunne i september fortælle, at tre kvinder var blevet tilbudt en godtgørelse på 25.000-50.000 kroner. Søndag skrev Finans, at en fjerde kvinde har fået omkring 700.000 kroner i godtgørelse.

Flere tilfælde

Ifølge Finans blev kvinden udsat for gentagne tilfælde af sexchikane. Øjenvidner fortæller, at den tidligere direktør jagtede hende gennem flere år.

Han gjorde tilnærmelser til fester og kommenterede højlydt hendes krop på kontoret.

Til en kongres skulle han tilmed have stået og banket på hendes dør midt om natten, mens han råbte hendes navn. Thomas Muurmann Henriksen har ikke reageret på Finans' henvendelser til ham.

Newsbreak.dk's chefredaktør Claus Jessen gav i september i en leder sit syn på sagen.

Powered by Labrador CMS