-Inger er velkommen

Inger Støjberg skal være velkommen i Nye Borgerlige, siger formand Pernille Vermund

Pernille Vermund mener, at Inger Støjberg sagtens kan fortsætte i politik efter hendes fængselsdom
Pernille Vermund mener, at Inger Støjberg sagtens kan fortsætte i politik efter hendes fængselsdom
Udgivet Opdateret

Inger Støjberg er velkommen i Nye Borgerlige - på en betingelse - understreger partiformand Pernille Vermund efter Rigsrettens dom mandag.

- Ja, det er hun. Hvis hun ellers er enig i Nye Borgerliges politik, siger Vermund.

Udvalget til Valgs Prøvelse i Folketinget skal tirsdag eftermiddag have en åben drøftelse af, hvorvidt Inger Støjberg, som mandag blev idømt 60 dages ubetinget fængsel, er værdig til at blive siddende i Folketinget.

Nye Borgerliges formand mener, at Støjberg trods dommen kan blive i Folketinget. Men senere må det være vælgernes dom. Når der er folketingsvalg næste gang.

- Vi mener, at det er et anliggende mellem folketingsmedlemmet og folketingsmedlemmets vælgere.

- Vi synes, at hun er værdig til at sidde i Folketinget, siger Vermund.

Støttede ikke rigsretssag

Nye Borgerlige støttede ikke en rigsretssag mod Inger Støjberg.

Partiformanden har sagt, at hun ikke mener, at sagen kunne bære en sådan.

Men sådan endte det.

Og dommen er faldet.

Det tager Pernille Vermund til efterretning.

- Vi synes stadig, at det var ude af proportioner at rejse en rigsretssag. Men det ville være mærkeligt at leve i en retsstat og ikke anerkende en dom, siger Pernille Vermund.

De er røget ud

Tidligere udlændingeminister og nu løsgænger Inger Støjberg risikerer at blive smidt ud af Folketinget, hvis hun får en frihedsstraf i sagen om adskillelse af asylpar, hvor den ene er mindreårig.

Det er Folketinget, der kan tage stilling til, om det tidligere medlem af Venstre skal erklæres uværdig til at sidde på tinge.

Det er historisk set sket meget sjældent. Blandt andet fordi medlemmer af Folketinget, der risikerer at ende i situationen, ofte selv trækker sig.

Gør de ikke det, skal sagen behandles i Udvalget til Valgs Prøvelse. Og endelig skal det til afstemning i Folketinget.

Siden ændringen af Grundloven i 1953 har der været fire personer, som er blevet smidt ud.

Læs her, hvornår det er sket:

* Thorstein Petersen, 1957:

Den første, der blev erklæret uværdig, var den færøske folketingsmand Thorstein Petersen. Han blev ved en højesteretsdom idømt 40 dages fængsel for overtrædelse af blandt andet banklovgivningen.

* Arnold Chr. Normann, 1972:

Den radikale politiker Arnold Chr. Normann blev stemt ud af Folketinget i 1972.

I september 1971 var han i en trafikulykke hovedansvarlig for, at to blev dræbt og tre kvæstet. I efteråret 1972 blev han i Østre Landsret frakendt retten til at køre bil i to år samt blev idømt 30 dages hæfte.

November samme år blev han stemt ud af Folketinget med stemmerne 88 for og 70 imod. Fem undlod at stemme.

* Mogens Glistrup, 1983 og 1984:

Den opsigtsvækkende advokat og stifter af Fremskridtspartiet Mogens Glistrup blev stemt ud af Folketinget i 1983 og 1984.

Gennem flere år havde Mogens Glistrup fortalt, hvordan han undgik at betale skat. I 1983 blev han dog - efter en langvarig retssag - i Højesteret idømt tre års fængsel for skattesvig.

Han blev stemt ud af Folketinget 1. juli 1983 med 128 stemmer for og 22 imod. 29 var fraværende.

Mogens Glistrup blev stemt ud, men havde ikke mistet retten til at stille op igen. Derfor stillede han fra fængslet op til valget i januar 1984, hvor han blev valgt ind.

Han kunne derfor - med sin immunitet som folketingsmedlem - forlade fængslet 16. januar. Allerede 6. februar stemte 139 medlemmer af Folketinget dog for at erklære Glistrups valg ugyldigt. Han måtte derefter tilbage til fængslet.

* Hugo Holm, 1990:

Hugo Holm kom i Folketinget for Fremskridtspartiet i 1988 som suppleant for Pia Kjærsgaard, der havde været ude for en trafikulykke. Efterfølgende erstattede han et andet medlem permanent. I 1989 blev han løsgænger efter interne konflikter.

Hugo Holm blev i 1990 idømt seks måneders fængsel for vold, forsøg på bedrageri, falsk anmeldelse og spritkørsel.

Det blev han efter en bizar episode i 1989, hvor han beskyldte et par, han havde givet et lift, for at have stjålet en større mængde kontanter fra ham.

Han tævede herefter det ene medlem af parret og anmeldte tyveriet til sit forsikringsselskab. I december samme år blev han taget for at køre med en promille på 1,92.

Et enstemmigt Folketing stemte ham i november 1990 ud af Folketinget.

Kilde: Folketingstidende, Ritzau, danmarkshistorien.
Powered by Labrador CMS